Ktoré trvalky, letničky a okrasné trávy pasujú k ružiam

Ruže bez diskusie patria k najšľachtenejším a najušľachtilejším okrasným rastlinám. Potrebujú však správnu spoločnosť, ktorá umocní ich eleganciu a zároveň ju nepotlačí. Nemusia to byť nevyhnutne trvalky, hoci je s nimi najmenej práce.

14.08.2022 06:00
susedstvo ruží Foto:
debata

Výhodou doplnkových letničiek je to, že každoročne môžete experimentovať s novými kombináciami. Najdôležitejší benefit okrasných tráv zase spočíva v ich typologickej odlišnosti, ktorá automaticky znamená garanciu, že sa s ružami nebudú klbčiť. Romantický efekt dosiahnete pastelovými tónmi, extravagantné vyznenie prostredníctvom silných farebných kontrastov. Kríčkové a popínavé ruže zvyknú v lete striasať spodné olistenie. Vzrastovo nižšie sprievodkyne dokážu dokonale zamaskovať tento vizuálny nedostatok.

Trvalková partnerka nikdy nesklame

Zo sortimentu trvaliek je osvedčenou partnerkou ruží stračonôžka, ktorá v júni a júli vytvára pôsobivé hroznovité kvetenstvá v belasej, ružovej či bielej podľa odrody. Ak ju včas orežete, znova sa zaskvie už od septembra. Výšku môžete výberom kultivaru nastaviť v rozpätí od tridsiatich centimetrov až do málokedy potrebných dvoch metrov.

Pozor na toxické účinky prilbice

Približne po úroveň pása sa vyšvihne vždy bujná echinacea s nezameniteľne dominantnými stredovými diskami kvetov ponúkajúcimi primárne žltú, ale pokojne aj oranžovú, červenú alebo bielu. Okolo metra a pol dosahuje prilbica modrá nazývaná aj horský šalamún či vlčí mor. Pompézne tmavomodré strapce kvitnú od júna až do septembra. Pri deťoch alebo štvornohých miláčikoch jej výsadbu zvážte vzhľadom na toxické účinky vrátane koreňa. Sami s ňou teda tiež manipulujte opatrne – radšej v rukaviciach.

rastliny na priame slnko Čítajte aj Praží vám na balkón priame slnko? Nájdu sa rastliny, ktoré to ustoja, sú prekvapujúco obyčajné

Po kolená alebo aj po pás

Kontrastnou žltou, prípadne oranžovou, ba dokonca viacerými farbami kvetov značne pripomínajúcimi práve ruže môže do vkusnej mozaiky prispieť žltohlav európsky. V plnom raste zvyčajne meria okolo 70 centimetrov a vyznačuje sa pomerne skorým kvitnutím od apríla do prázdninového obdobia. Ak sa do aranžmánu pýta žiarivá bieloba na nižšie poschodia, siahnite po jemne pôsobiacej iberke vždyzelenej s úhľadne guľovitým korpusom a extrémne bohatým kvetenstvom. Meria 20 – 30 centimetrov a po májovom odkvitnutí je pri ostrihaní schopná znova sa zaskvieť už pred jeseňou. Porovnateľne nežne vyznieva aj biela či ružová gypsomilka s občasnou prezývkou nevestin závoj: v plazivej kobercovej verzii sa zastaví na výške okolo 25 centimetrov.

Mliečnik vyskúšajte aj v črepníku

Zaujímavými letničkovými tipmi k ružiam môžu byť mliečnik ľubovníkolistý (zároveň ho prípadne vyskúšajte aj ako črepníkovú flóru), sanvitália poliehavá, dvojzub metlinatý, kapucínka nízka, šalvia ohnivá alebo populárny nechtík lekársky. Z okrasných tráv sa pri ružiach pekne ukážu a zároveň im neuberú na dojme perovec psiarkovitý, kavyľ perovitý či ozdobnica obrovská, s ktorou sa možno stretnete aj pod menom miskant.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ruža #letničky #trvalky #okrasné trávy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december