Pri práci v záhrade trpí aj orgán, na ktorý zabúdame. Chráňte ho, škody bývajú často nezvratné

Určité vystavovanie sa slnečnému žiareniu je zdravé a môže pomôcť pri produkcii vitamínu D v tele. Ale pozor. Oči sú citlivou časťou tela a ak sú príliš dlho nechránené, môže na ne pôsobiť škodlivé UV žiarenie, čo má za následok krátkodobé, ale aj dlhodobé negatívne účinky. Preto ochranu očí nepodceňujte ani pri práci v záhrade, aj keby sa vám zdalo, že vôbec nie je potrebná. Opak je totiž pravdou.

17.08.2022 06:00
slnečné okuliare Foto:
debata

Lacné okuliare skôr uškodia, ako pomôžu

Základnou a zväčša aj postačujúcou pomôckou sú jednoznačne slnečné okuliare. Ich hlavnou funkciou je ochrana pred UV žiarením, dizajn je pri pobyte v záhrade pre väčšinu z nás druhoradý. Šetriť na kvalite sa však nevypláca. Je síce pravda, že aj menej kvalitné okuliare dokážu čiastočne zabrániť prenikaniu nebezpečného UV žiarenia do očí, no neznamená to, že sú aj bezpečné. Pri lacných slnečných okuliaroch zrenička oka zostane rozšírená ako keby bola v tme. Širokou zreničkou potom slnečné lúče ľahko prenikajú do vnútra oka kde môžu napáchať škodu.

Chcete ich na módu alebo do záhrady?

Ak hľadáte kvalitné slnečné okuliare, šošovka by mala byť dostatočne hrubá so špeciálnou povrchovou úpravou tzv. antireflexu, ktorý zabraňuje spätnému odrazu slnečných lúčov do oka. „Mnohí výber slnečných okuliarov podceňujú. Pritom platí, že neuváženým výberom môžeme našim očiam viac uškodiť, ako pomôcť. Je dobré si určiť, kde budeme okuliare používať. Či ide len o módny doplnok pri prechádzke v mesta alebo ich chceme nosiť v záhrade. Vtedy musia spĺňať iné požiadavky,“ konštatuje Kristýna Štěbetáková, optometristka spoločnosti Alensa.sk, online predajcu kontaktných šošoviek, dioptrických a slnečných okuliarov.

komáre v sude na vodu Čítajte aj Žerú vás v záhrade komáre? Skúste skvelý trik, aby sa neliahli v sude na vodu

Čím tmavšie, tým lepšie

Sfarbenie šošoviek už na prvý pohľad napovie veľa o kvalite slnečných okuliarov. Zjednodušene môžeme povedať, že čím sú tmavšie, tým sú lepšie. Veľmi svetlé šošovky totiž prepúšťajú 80 až 100 percent viditeľného svetla. Ide tak skôr o tónované šošovky, ktoré veľmi oko nechránia a skôr len mechanicky zabraňujú prenikaniu prachu do oka. Stredne tmavé filtre sú vhodné na bežné nosenie. Tam sa priepustnosť viditeľného svetla pohybuje na úrovni 18 až 43 percent. Veľmi tmavé šošovky odporúčame profesionálom. Sú totiž vhodné do extrémnych podmienok so silnou slnečnou intenzitou. Sú určené napríklad pre horolezcov.

Pozor na skreslenie farieb

Slnečné okuliare sú nepopierateľne dizajnový kúsok. Okrem rôznych rámov sa môžete stretnúť aj s najrôznejšími farebnými šošovkami. Napríklad sivé verne reprodukujú farby. Žlté sú vhodné do šera, prítmia. Zvyšujú totiž kontrast. Modré zjemňujú slnečný svit nízkej intenzity. Nie sú však vhodné na šoférovanie. Čoraz obľúbenejšie sú aj zelené šošovky. Tie jemne menia spôsob vnímania farieb a obmedzujú únavu očí. „Je potrebné si uvedomiť, že všetky farebné šošovky čiastočne skresľujú skutočné vnímanie farieb. Ak preferujete farebné šošovky, je vhodné voliť najmä šedé a zelené odtiene, kde skreslenie farieb je minimálne,“ radí optometristka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #šošovky #oči #slnečné okuliare #optometristka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december