Pichajú a prichytávajú sa na oblečenie. Tak prečo by sme mali mať radi bodliaky?

Z prázdninových prechádzok v prírode sa neraz vraciame s nechcenými pichľavými suvenírmi, ktoré musíme z oblečenia prácne odstraňovať. Bodliaky nepatria medzi obľúbené rastliny a aj v minulosti sa ľudia na ne pozerali ako na niečo, čo prináša len samé nepríjemnosti. To sa však v súčasnosti mení. Záhradníci a floristi začali objavovať krásu skrytú v bodliakoch a využívajú ich často nezvyčajné tvary, aby ozvláštnili okrasnú výsadbu i kvetinové aranžmány.

20.08.2022 06:00
bodliak Foto:
debata

Veľkou prednosťou bodliakov je to, že hoci sa neodmysliteľne spájajú s letom, vydržia aj dlho po sezóne a dajú sa využiť v suchých kvetinových aranžmánoch. Keď hovoríme o bodliakoch, treba si uvedomiť, že nejde o jednu skupinu rastlín, ale rôzne čeľade. Okrem spoločného pomenovania ich spájajú len drobné ostne, možnosť sušenia a výrazný, nezameniteľný vzhľad. Inak sa jednotlivé čeľade od seba líšia, a to aj podmienkami, v ktorých sa im darí. Niektoré dokážu rásť v suchej a kamenistej pôde, iné potrebujú dostatok vlahy a výživy. Nie všetky sú vhodné na pestovanie v záhrade.

Letnička čo prežije roky

Požlt farbiarsky dostal meno podľa toho, že sa využíval na farbenie textilu. Má sýtu žltú farbu a jeho kvety olemované zelenými lístkami vyzearjú veľmi pekne v letných kyticiach aj v suchých aranžmánoch. Požlt síce patrí medzi letničky, no pokiaľ ho budete pestovať v oblastiach, kde sú teplejšie zimy, môže sa v záhone udržať aj pár rokov. Na zimu ho treba zakrývať.

susedstvo ruží Čítajte aj Ktoré trvalky, letničky a okrasné trávy pasujú k ružiam

Priláka hmyz zoširoka zďaleka

Ostropes obyčajný je vysoký, rozvetvený, rastie na rumoviskách, ale môžete ho úspešne pestovať aj v záhrade, ak žijete v teplejších oblastiach Slovenska. Má pekné veľké kvety a striebristé listy a stonky. Keď kvitne, priláka hmyz z celého okolia. Ostropes je dvojročná rastlina, už čoskoro ju budete môcť vysievať. Potrebuje pôdu bohatú na živiny a občasné sucho jej neuškodí.

Skrášľuje aj lieči

Pomerne známym bodliakom, ktorý je zároveň aj liečivou rastlinou, je ostropestrec mariánsky. Na záhone krásne vynikne, no vydrží tam v plnej kráse iba jednu sezónu, keďže ide o letničku. Je to veľká rastlina s listami, ktoré sú až pol metra široké a trištvrte metra dlhé. Ostropestrec pochádza zo stredomorskej oblasti, preto potrebuje teplo, slnko a mierne vápnitú hlinitú pôdu. Tento bodliak sa od iných odlišuje aj tým, že sa nedá sušiť.

Dokáže predpovedať počasie

Krasovlas bezbyľový je známy najmä chatárom a chalupárom, ktorí podľa neho určujú, aké počasie ich čaká. Krasovlas sa na slnku otvára a pri daždi zatvára. Nemá stonku a jeho kvet pripomína slnko so stredovým kruhom a lúčmi. Rastie na teplých kamenistých stráňach a v záhrade nájde uplatnenie najmä ako súčasť skalkovej výsadby.

Bodliak ako vyznamenanie

Kým my bodliaky skôr zaznávame, Škóti ich uctievajú ako svoju národnú kvetinu. Rad bodliaka je najvyšším škótskym vyznamenaním a zároveň najstarším vyznamenaním udeľovaným na území Veľkej Británie. Prečo tá úcta? Podľa legendy zaútočila na škótsky hrad dánska jazda. Útok sa odohral v noci a mal byť tichý a prekvapujúci, no zmenil sa na fiasko. Keď začali bosí vojaci prekonávať vodnú priekopu, zistili, že v nej nie je voda, ale bodliaky. Prezradil ich krik a bodliak získal v Škótsku večnú slávu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #letničky #okrasná výsadba #bodliaky #aranžmány #ostropestrec mariánsky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december