Najodolnejšia je tá obyčajná
Pokiaľ si chcete skrášliť záhradu myrtou, ktorá veľa vydrží, vyberte si myrtu obyčajnú. Je otužilá, veľmi dobre toleruje aj sucho. Má pekný kompaktný vzhľad. Niektoré kultivary majú pestré listy, no treba zvážiť ich výsadbu, pretože sú menej odolné. Myrta potrebuje dobre priepustnú pôdu, vyhovuje jej slnečné miesto. Pôda by mala obsahovať časť pieskovej hliny, časť machu a dve časti rašeliny. Plody dozrievajú v októbri, vzhľadom pripomínajú čučoriedky.
Teraz odoberáme odrezky
V júli a auguste odoberáme polovyzreté odrezky zo staršieho kra – dobre rozrastenej myrty. Dáme ich zakoreniť do nádoby s rovnakým pomerom piesku a rašeliny alebo piesku a listovky. Kry znesú teploty až do mínus 20 stupňov a porastú v akejkoľvek pôde. Vydržia silný vietor a iba zriedkavo ich napadnú škodce alebo choroby. Myrtu môžete pestovať aj v črepníkoch na terase alebo v zimnej záhrade. Pokiaľ v zime neklesne teplota pod mínus 10 stupňov, môže ostať rastlina vonku, ak je v závetrí chránená plotom alebo múrom.

Skrášľuje, lieči aj chutí
Myrta má naozaj všestranné využitie. Okrem toho, že skrášľuje záhrady a nevesty, používa sa aj ako liečivá rastlina. Má antibiotické a antiseptické účinky, pomáha zvonka pri liečbe akné, rán, hemoroidov a infekcie ďasien. Obsahuje myrtol. Listy sa môžu používať čerstvé aj sušené. Vnútorne sa používa napríklad na zmiernenie hnačky alebo nadúvania. Bobule rastliny aj jej puky sa využívajú pri varení ako korenie do sladkých jedál a listami sa dochucujú mäsové pokrmy.