Krík čo potrebuje málo, ale dáva veľa. Dobre rastie, lieči aj chutí, nepozná choroby

Existuje neveľa krov, ktoré potrebujú tak málo, a pritom dávajú tak veľa ako myrta. Jej malé, lesklé vždyzelené listy majú celý rok charakteristickú korenistú vôňu. V júli a v auguste obsype ker množstvo bielych kvetov, z ktorých sa na jeseň vyvinú malé purpurové bobule. Myrta pochádza zo stredomorskej oblasti, v starovekom Ríme bola považovaná za symbol lásky. Dodnes sa aj u nás používa pri svadbách, či už ako ozdoba účesu nevesty alebo ako súčasť svadobnej kytice.

22.08.2022 06:00
myrta Foto:
debata

Najodolnejšia je tá obyčajná

Pokiaľ si chcete skrášliť záhradu myrtou, ktorá veľa vydrží, vyberte si myrtu obyčajnú. Je otužilá, veľmi dobre toleruje aj sucho. Má pekný kompaktný vzhľad. Niektoré kultivary majú pestré listy, no treba zvážiť ich výsadbu, pretože sú menej odolné. Myrta potrebuje dobre priepustnú pôdu, vyhovuje jej slnečné miesto. Pôda by mala obsahovať časť pieskovej hliny, časť machu a dve časti rašeliny. Plody dozrievajú v októbri, vzhľadom pripomínajú čučoriedky.

Teraz odoberáme odrezky

V júli a auguste odoberáme polovyzreté odrezky zo staršieho kra – dobre rozrastenej myrty. Dáme ich zakoreniť do nádoby s rovnakým pomerom piesku a rašeliny alebo piesku a listovky. Kry znesú teploty až do mínus 20 stupňov a porastú v akejkoľvek pôde. Vydržia silný vietor a iba zriedkavo ich napadnú škodce alebo choroby. Myrtu môžete pestovať aj v črepníkoch na terase alebo v zimnej záhrade. Pokiaľ v zime neklesne teplota pod mínus 10 stupňov, môže ostať rastlina vonku, ak je v závetrí chránená plotom alebo múrom.

živý plot Čítajte aj Je čas na výsadbu živého plota. Nezavrhujte ani tuje, dom obklopený zeleňou je zdravší

Skrášľuje, lieči aj chutí

Myrta má naozaj všestranné využitie. Okrem toho, že skrášľuje záhrady a nevesty, používa sa aj ako liečivá rastlina. Má antibiotické a antiseptické účinky, pomáha zvonka pri liečbe akné, rán, hemoroidov a infekcie ďasien. Obsahuje myrtol. Listy sa môžu používať čerstvé aj sušené. Vnútorne sa používa napríklad na zmiernenie hnačky alebo nadúvania. Bobule rastliny aj jej puky sa využívajú pri varení ako korenie do sladkých jedál a listami sa dochucujú mäsové pokrmy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hnačka #akné #ker #odrezky #myrta #myrtol
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december