Bytová mačka a záhrada: Ide to vôbec dokopy? Na čo dať pozor, kým ju pustíte von

Keď chcete mačku privyknúť na pobyt v záhrade, obrňte sa predovšetkým veľkou trpezlivosťou. Mačke chovanej v byte potrvá adaptácia na zmenené životné podmienky aj niekoľko týždňov, pretože sa spočiatku môže báť nezvyčajnej slobody, nových pachov, zvukov a zákutí. Nechajte ju, nech pomaly a postupne sama preskúma nové prostredie.

23.08.2022 06:00
mačka v záhrade Foto:
debata (7)

Spočiatku však určite nenechávajte mačku v záhrade samu. Na to, aby sa cítila bezpečne, bude potrebovať cítiť vašu prítomnosť a počuť váš hlas. Prihovárajte sa jej pokojne, potichu, neponáhľajte sa. Dobré je nechať otvorené dvere na dome, aby sa mohla mačka kedykoľvek schovať dovnútra. Ideálne sú malé mačacie dvierka, cez ktoré bude neskôr sama vychádzať do záhrady a vracať sa späť do domu. Na prvé dni aj týždne v záhrade sa odporúča založiť mačke jemný postroj, aby neutiekla, keď sa zľakne nejakého nového zvuku.

Je vôbec dobré púšťať mačku do záhrady?

Mačka chovaná v byte nemusí byť nevyhnutne nadšená možnosťou pobehať si po záhrade. Vopred to dokážete odhadnúť podľa jej povahy a doterajšieho správania. Ak je zvedavá a rada sa dívala cez okno na vonkajší svet, zrejme sa s vervou pustí do jeho skúmania. Pokiaľ patrí skôr k opatrným tvorom a bála sa vyjsť aj na chodbu pred dvere bytu, záhrada ju lákať asi nebude. Nenúťte ju. Možno po čase, keď si zvykne na nové prostredie, sa odváži prekročiť hranice vášho príbytku. Potom môže profitovať z pobytu vonku.

holuby na balkóne Čítajte aj Ako vyhnať holuby z balkóna? Zabudnite na staré cédečka, sú aj iné spôsoby

Ako jej pomôcť, aby si zvykla

Nemusí to byť len nový dom so záhradou, kde si mačka bude musieť zvyknúť. Možno ju beriete so sebou na chatu alebo chalupu, kde na ňu tiež čaká nové okolie. Tam nie je čas na dlhé zvykanie a je potrebné čo najviac urýchliť adaptáciu na iné prostredie. Určite pomôže, keď mačke presťahujeme z bytu jej toaletu, na ktorú je zvyknutá. Dôležité je nevyčistiť ju úplne. Na nový priestor si mačka rýchlejšie a lepšie zvykne aj vďaka difuzéru s mačacím feromónom. Tento pach by sa mal šíriť vo výške hlavy mačky. Rovnako postupujte aj pri návrate domov.

Čo keď sa mačka nechce vrátiť domov

Niekedy sa stane, že si mačka v záhrade zvykne na váš vkus až príliš, a síce tak, že sa nechce vrátiť domov do bytu. Pokiaľ je to možné, nechajte ju tam, kde sa cíti dobre, napríklad u starých rodičov v dome so záhradou, kde ste strávili leto. Mačka vo všeobecnosti potrebuje stopovať a loviť. Na to má v záhrade stále príležitosť, kým v byte ju musíte neustále mentálne stimulovať rôznymi hrami. Pokiaľ nie je možné mačku nechať v dome so záhradou, pomôžte jej po návrate do bytu realizovať jej lovecký vzorec, napríklad pomocou hry s hračkou – myšou.

okenná tabuľa Čítajte aj Narazil vám do okna vták? Ako tomu predísť a čo robiť, keď sa to stane

Potrebuje mačka v záhrade domček?

Nemusí to byť domček, ale nejaký úkryt áno. Závisí od toho, či sa mačka rada škriabe do výšky alebo sa skôr schováva do škatúľ – to máte istotne vypozorované z domova. Podľa toho postavíme a umiestnime úkryt v záhrade. Pri úkrytoch umiestnených na stromoch však treba dávať pozor, aby neboli príliš vysoko a na nedosiahnuteľných miestach. Môže sa totiž stať, že mačka sa vyškriabe hore, ale už sa nebude vedieť dostať nadol.

Pred čím treba mačku vonku chrániť

Mačku, ktorá chodí do záhrady, treba dať každoročne zaočkovať známou trojkombináciou kalicivírus, herpesvírus a panleukopénia. Ak mačka vonku loví myši, je potrebné nechať ju raz za mesiac odčerviť. Chráňte ju aj pred kliešťami, napríklad tabletkami alebo obojkom. Niektoré rastliny mačkám voňajú, napríklad mäta alebo harmanček. Paradoxne sú pre mačky nebezpečné najmä izbové rastliny ako orchidey a ľalie. Doma pre ne preto pestujeme šáchor mačaciu trávu. Asi dve tretiny mačacej populácie sa vonku pôjde zblázniť za kocúrnikom, liečivou rastlinou podobnou medovke. Kocúrnik ani zložením podobná valeriána lekárska mačkám nijako neškodia.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mačka #kocúrnik #mačací feromón #kalicivírus #herpesvírus #panleukopénia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december