Na dobré opelenie potrebujete aspoň dve odrody. Okrem Konferencie, ktorá je čiastočne samoopelivá, potrebujú hrušky na opelenie iného partnera. S výberom vám pomôžu v ovocnej škôlke alebo špecializovanom obchode. Hrušky kvitnú skoro na jar a mladé stromy potrebujú vetrolam. Ochráni stromčeky pred silným vetrom, aby sa nezlomili, okrem toho umožní hmyzu nalietavať na opeľovanie. Pevné ploty a múry napomáhajú prúdeniu vzduchu, preto hrušky sadíme skôr k živým plotom. Ten zníži silu vetra, ale nespôsobí vzdušné víry, ktoré by mohli poškodiť mladý ovocný stromček.
Bojíte sa rezu? Vyberte vhodnú odrodu
Pokiaľ sa chcete niekoľko rokov vyhnúť rezu stromov, vysaďte pyramidálne zákrpky hrušiek. Rodia aj bez zásadných zásahov, ich pekný tvar udržíte minimálnym rezom. Konáre, ktoré sa skláňajú hlboko k zemi, pristrihnite v lete tesne pri bočných konárikoch smerujúcich nahor. Zhruba v polovici augusta skráťte tohtoročné dlhé bočné výhonky za prvým listom. Ak máte malú záhradku alebo len balkón, pestujte hrušku minaretového typu. Rastie vzpriamene a môžete ju pestovať aj v nádobe. Napríklad odroda Concorde je samoopelivá a rodí chutné plody.

Prebierka plodov je potrebná
Po väčšinu rokov bude hruška potrebovať prebierku plodov. Robí sa v júni, aby plody, ktoré ostanú na strome, narástli pekne veľké. V júni zo stromov prirodzene opadávajú malé a nadbytočné plody. Z každého súkvetia ponechajte iba jeden plod, ak je v blízkosti dosť listov, tak aj dva. Prebytočné plody odstrihnite nožnicami. Keď začne mladá hruška rodiť, hmotnosť plodov môže zlomiť konáre. Preto ich treba podoprieť. Pri menších stromoch môžeme vyrobiť oporu v podobe hlavného kolu, ktorý presahuje korunu. K nemu potom špagátmi priviažeme každý konár.
Ako uskladňovať hrušky
Po zbere uložíme plody nezabalené do košíkov a uskladníme ich v chladnej suchej miestnosti. Hrušky na okamžitú konzumáciu uskladníme v spodnej časti chladničky. Často ich kontrolujeme, či nemäknú. Pred konzumáciou ich vyložíme na dva až tri dni do tepla. Uskladňovateľnosť hrušiek predĺžime, keď stopky namočíme do roztopeného vosku, ktorý necháme stvrdnúť. Tento spôsob spomalí proces dozrievania.