Je lacná, rýchlo rastie, nakŕmite ňou celú rodinu. Zabudnutá a úplne obyčajná zelenina hlási návrat

Jednou z takmer zabudnutých a opomínaných plodín je okrúhlica, niekedy nazývaná aj vodnica. Jej prvý názov odkazuje na tvar plodov, druhý zasa na vysoký obsah vody v tejto zelenine. Vďaka nemu je okrúhlica vhodná aj pre ľudí, ktorí sa pokúšajú schudnúť. Okrúhlica pripomína trochu reďkovku, trochu repu a trochu aj kaleráb. Oveľa dôležitejšie ako jej vzhľad sú však jej priaznivé účinky na naše zdravie a aj jednoduché pestovanie. Navyše rastie a dozrieva rýchlo, od zasiatia až po zber úrody prejde zvyčajne okolo desať týždňov. Pestovať sa dá aj v nádobe na balkóne.

27.08.2022 06:00
okrúhlica Foto:
debata (1)

Môžete ju vysiať aj v auguste

Jarné a letné kultivary okrúhlice sú vhodné na priamu konzumáciu, jesenné a zimné zasa najmä na uskladnenie. Rané odrody vysievame raz za tri týždne od marca do začiatku júla. Potom od júla do augusta sejeme neskoré odrody, ktoré nám zabezpečia zásobu čerstvej zeleniny až do zimy. Okrúhlicu vysievame vedľa vysokých rastlín ako hrach, fazuľa alebo kukurica, aby mala dostatok tieňa a nezdrevnatela. Semená chránime pred slnkom tak, že ich prikryjeme vrecovinou. Udržiavame ju vlhkú a keď semená vyklíčia, vrecovinu odstránime. Rastlinám dávame veľa vody, aby ostali krehké a nevybiehali do kvetu.

okrúhlica Čítajte aj Skromná plodina prekvapí lahodnou chuťou, práve teraz je čas na výsev

Využiť sa dajú plody aj listy

Okrúhlicu môžeme jesť surovú aj tepelne upravenú na mnoho spôsobov – ako jednoduchú prílohu k mäsu, ako kašu, zapečenú so syrom alebo spracovanú v plackách. Pri jednotení neskorých odrôd nevyhadzujte malé plody, sú dobré do polievok a omáčok. Okrem plodov sa v kuchyni dajú využiť aj listy tejto zeleniny. Sú výborné do šalátov. A prečo by sme mali jesť okrúhlicu? Prospieva tráveniu, imunite, je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Obsahuje veľa vápnika, čo zasa prospieva kostiam. Vzhľadom na nízku energetickú hodnotu je mimoriadne vhodná pri znižovaní hmotnosti.

moruša, ovocie, plody Čítajte aj Vysoký tlak, arytmia či nevysvetliteľná únava? Porazte ich "drevnatou" jahodou

Pozor na hubovú chorobu

Okrúhlicu pestujeme oddelene od koreňovej zeleniny. Hoci tak nevyzerá, patrí medzi kapustovité a je príbuzná s kapustou a karfiolom. Preto je rovnako náchylná na nádorovitosť koreňov, čo je nebezpečné hubové ochorenie. V auguste septembri vysievame pomerne husto neskorú odrodu okrúhlice. V marci z nej získame vňať. Keď majú listy okolo 15 centimetrov, zrežeme ich pri buľve. Listy znova narastú a pokiaľ ich aj prihnojíme, okrúhlica nám poskytne niekoľko úrod.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #šaláty #vodnica #okrúhlica
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december