Žiadna veľká veda: na jeseň ochránite záhradu pred chorobami i škodcami jednoducho a lacno

Nekrytá zemina v záhrade podlieha erózii, znamená pozvánku pre rastlinné pliagy a chýba jej regeneračná substancia. Komplexné riešenie na polrok, ktorý je práve pred nami, spočíva v tzv. zelenom hnojení.

28.08.2022 06:00
zelené hnojenie Foto:
debata

Je lepšie ako kompost či hnoj

Je v tom logická priama úmera: čím výživnejšiu zeleninu, ovocie a iné artikle vám záhon doprial, tým „prázdnejší“ zostal. Živiny mu môžete vrátiť nielen prostredníctvom kompostu či hnoja. Pôdopokryvné oziminy prinášajú širší súbor benefitov. Takto zahalená pôda v sychravom období menej trpí na narúšanie štruktúry zrážkami a vetrom, neschytáva prílišné teplotné šoky, lepšie narába s vlhkosťou, odpudzuje škodcov, ťažšie sa v nej presadzuje burina a ľahší život majú prospešné mikroorganizmy.

Bonusový prídel organickej hmoty

Najdôležitejší úžitok zo zeleného hnojenia však spočíva v tom, že predsezónne zapracovanie zvyškov rastlín sa postará o bonusový prídel organickej hmoty. Navyše, napríklad strukoviny typu bôbu záhradného, hrachu poľného či ďateliny purpurovej – najmä pri osive inokulovanom baktériami posilňujúcimi viazanie atmosférického dusíka – dodávajú podložiu túto žiaducu zložku. V chladnejších oblastiach sa ako oziminy na zelené hnojene pýtajú jačmeň, ovos či žito. Zástupcovia čeľade kapustovitých zase svojimi dlhými koreňmi zabezpečujú prevzdušnenie nižších vrstiev, z ktorých okrem toho presúvajú živiny do vyšších sfér pre následné úžitkové plodiny.

polievanie izbových rastlín Čítajte aj Dážď nie je vždy rastlinám na úžitok. Kedy je voda z vodovodu lepšia?

Zelené čističe zeminy

Samozrejme, pri výbere treba zohľadniť princíp štvorročného rotovania: po vyzbieraní fazule by bolo kontraproduktívne použiť druhovo súvisiaci vlčí bôb a podobne. Často používanou univerzálkou je medonosná a kvitnutím nafialovo esteticky príjemná facélia vratičolistá. Osvedčenými čističmi zeminy sužovanej háďatkami sú nechtík lekársky a pohánka jedlá. U špecializovaných predajcov zoženiete rôzne sofistikované zmesi na čo najväčšie uplatnenie priaznivých vlastností jednotlivých typov, respektíve uspokojenie konkrétnych nárokov podľa charakteristiky pôdy, pestovateľskej minulosti aj zámerov, termínu, lokality, výmery.

Na jar zapracujte biomasu

Pôdu pred výsevom ozimín na zelené hnojenie zbavte buriny a bez prevracania prekyprite do hĺbky približne desať centimetrov. Po rozbití hrudiek a zarovnaní terénu ju rovnomerne osejte. Potom semená pomocou hrablí otočených na plochú stranu opatrne prehrňte zeminou. Výsledok zavlažte a kontinuálne v tom pokračujte predovšetkým do vzídenia: tejto agendy sa na jeseň ústretovo chopí aj dážď. Rast sa zmení na dormanciu po poklese teplôt pod bod mrazu. Približne mesiac pred plánovanou jarnou výsadbou alebo výsevom oziminy pokoste a po dni-dvoch odležania biomasu zapracujte. Nadzemné časti môžete aj vyzbierať a prihodiť do kompostu, zotrvanie podzemných v pôde je však kľúčové pre naplnenie hlavného významu zeleného hnojenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #živiny #zber úrody #zelené hnojenie #organická hmota
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december