Nemusí byť vždy len krušpán. Živý plot z iných drevín dodá záhrade ohromný šmrnc

Bezproblémovú výsadbu a neskoršie dobré tvarovanie nezaručuje len krušpán, siahnuť môžeme aj po iných drevinách, ktoré sú na živý plot ako stvorené. V porovnaní s notoricky známym krušpánom či buxusom majú niekoľko výhod. Sú veľmi dekoratívne a nie sú také citlivé na napadnutie chorobami a škodcami. Najmä vijačka krušpánová, ktorá sa v posledných rokoch u nás veľmi rozmohla, dokáže napáchať poriadne škody a za pár týždňov zlikvidovať komplet celý živý plot.

01.09.2022 06:00
živý plot Foto:
debata

O geometriu neprídete

Pokiaľ uvažujete o krušpáne najmä z dôvodu širokých možností tvarovania, o tie neprídete ani vtedy, keď si vyberiete inú drevinu. Gule, ihlany alebo hoci aj zvieratá – to všetko sú tvary, do ktorých môžete strihať aj cezmínu alebo dráče. U nás nie sú až také známe a využívané, no vyzerajú krásne a sú to naozaj vďačné dreviny.

Stále zelená, stále krásna

Cezmína ostrolistá je najznámejšou a najpestovanejšou cezmínou. V anglicky hovoriacich krajinách na ňu nedajú dopustiť a má to svoje dôvody. Cezmína je vždyzelený ker s veľmi peknými zúbkovito krojenými listami. V zime zdobia kríky okrem listov aj jasnočervené plody a dodávajú farby inak pomerne fádnej záhrade. Typická kombinácia zelených listov a červených plodov je aj tradičným vianočným motívom. Cezmína sa ako živý plot dobre sadí, pestuje aj tvaruje. Môžete si vybrať kultivar podľa toho, akú výšku, veľkosť a základný tvar potrebujete. Cezmína potrebuje humóznu pôdu a najlepšie sa jej darí v polotieni.

živý plot Čítajte aj Je čas na výsadbu živého plota. Nezavrhujte ani tuje, dom obklopený zeleňou je zdravší

Tvaruje sa sám

Pre svoj kompaktný vzrast a zaujímavé odtiene listov je veľmi obľúbený aj vždyzelený hebe. Hoci ho môžete tvarovať, prirodzene rastie do guľového tvaru. Pripravte sa však na to, že rastie pomaly. Nie je preto vhodný na miesta, kde potrebujete zelenú stenu vytvoriť čo najrýchlejšie. V našich podmienkach sa hebe pestuje v nízkych kríčkoch ako olemovanie chodníkov alebo doplnok trvalkových záhonov. Hebe sadíme na jeseň, cez zimu ho chránime čečinou alebo netkanou textíliou. Rastlina potrebuje priepustnú pôdu, svetlo a teplo.

Nízky alebo vysoký, vyberte si

Veľmi dobrou a u nás nedocenenou voľbou živého plota sú dráče. Niektoré rastú pomaly, iné rýchlo, niektoré dorastú sotva meter vysoko, iné sa vyškriabu až na tri metre. Všetky však majú spoločné to, že vynikajú peknými farebnými listami aj kvetmi a môžete z nich buď vytvoriť živý plot alebo ich využiť ako doplnkovú výsadbu napríklad pod väčšie dreviny. Dráč bielolistý je vhodný ako nižší plôtik, dráč Júliin zasa dokáže vytvoriť silnú nepriestupnú bariéru, hoci aj proti zveri. Dráč krušpánolistý je vhodný ako podsadba väčších drevín alebo ako živá obruba chodníčkov či záhonov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #krušpán #živý plot #cezmína #buxus #dráče
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december