Neprekážajú jej nohy vo vode, z letničky vie byť aj trvalka. Len teraz neodstraňujte semená

Najvýraznejším poznávacím znamením vlhkomilnej čarodejky žltej je prenikavé sfarbenie do strapcov usporiadaných zvončekových kvetov s priemerom približne päť centimetrov. Indikuje ho už jej slovenské označenie, neprezrádza však, že atraktívnym doplnkom k základnej zlatožltej sú karmínové bodky alebo škvrnky.

02.09.2022 06:00
čarodejka žltá Foto:
debata

Pri troche cieleného pátrania v prípade záujmu narazíte aj na modrú verziu čarodejky alebo hybridy v bielej, oranžovej a ružovej, ba nájdu sa aj viacfarebné kalichy. Husté, ale nenápadné ozubené listy vajcovitého tvaru s veľkosťou do troch centimetrov majú príjemne bledozelený tón.

Nespráva sa invazívne

Vitálna a rozložitá čarodejka žltá (Mimulus luteus) do takej miery – úplne zaslúžene – vrástla do našich končín vrátane neobhospodarovaných plôch, že pripomínanie jej pôvodu z argentínsko-čilského pohraničia je v podstate iba formálne. S miestnou flórou od 19. storočia splynula aj preto, lebo sa nespráva invazívne. Originálny botanický názov sa odvíja od latinského výrazu mimus, čiže herec, a to pod vplyvom farebnej premenlivosti v rámci asi 150 kategorizo­vaných druhov. V češtine sa čarodejke žltej ľudovo hovorí vari ešte o čosi príhodnejšie ako u nás kejklířka, čiže kaukliarka.

Po prvom roku ochabuje

Samovýsev zo zhruba dvojcentimetrovej tobolky v praxi mení túto značne nenáročnú letničku na trvalku. Pravdou však je, že najkrajšie a najbohatšie kvitne v prvom roku. Prospieva jej vlhká pôda s vysokým obsahom živín na slnečnom stanovišti, eventuálne v miernom mozaikovitom polotieni z inej vegetácie.

susedstvo ruží Čítajte aj Ktoré trvalky, letničky a okrasné trávy pasujú k ružiam

Znesie aj mierne zaplavenie

So zakladaním čarodejky žltej v skleníku či parenisku môžete začať už v marci. Semienka ocenia mierne kyslý priepustný substrát a potrebujú svetlo, preto sa nesmú ocitnúť pod povrchom. Pri optimálnych podmienkach zahŕňajúcich sústavnú teplotu prostredia nad 12 stupňov vzchádzajú približne dva týždne. Vyžadujú si dostatočné zavlažovanie. S vysádzaním predpestovaných posíl dekoratívnej zóny počkajte do polovice mája, čo je všeobecne jeden z najvýznamnejších agrotechnických termínov. Odporúčaná vzájomná vzdialenosť je 25 – 30 centimetrov. Dospelým kusom, ktoré dorastú na 30 – 40 centimetrov, neprekáža občasné premokrenie z výdatných zrážok a dokonca ani mierne zaplavenie. Niektoré sorty znesú aj ponorenie do hĺbky desať centimetrov.

Odkvitnuté okrasy odstraňujte opatrne

Kvitnutie čarodejky žltej nastáva najneskôr v júni, trvá do prelomu augusta a septembra a bujnosť podporíte odstraňovaním zvädnutých kvetov. Pri tomto úkone si dajte pozor na citlivosť blizien okolitých okrás nachádzajúcich sa ešte v plnej paráde. Pochopiteľne, ak hodláte tento druh ponechať na jeho mieste, ku koncu vegetačného obdobia nesmiete odstrániť semená. O zvyšok sa postará príroda, výsledok však nie je úplne garantovaný. Vňať v rozklade zateplí substrát, obohatí ho organickou hmotou a pohnojí. Preventívne navrstvenie čečiny či zdravého lístia alebo zahalenie netkanou textíliou však vzhľadom na obmedzenú mrazuvzdornosť neuškodí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trvalka #letnička #čarodejka žltá #kaukliarka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december