Hnednú vám tuje? Hlavný podozrivý je jasný, ale treba vylúčiť aj iné možné dôvody

Hnednutie tují automaticky má hlavného podozrivého. Kým však začnete s opatreniami proti mínerke tujovej, nezaškodí presvedčiť sa, či nepohodu dreviny nespôsobuje niečo iné. Tuje môžu chradnúť aj bez napadnutia škodcom.

03.09.2022 06:00
tuje Foto:
debata

Pri zakladaní živého plota dbajte na dodržanie odporúčaných rozostupov. Inak sa stromčeky budú v dospelosti navzájom oberať o svetlo, vzduch a živiny. Hrdzavenie môže vyplynúť aj z nedostatku horčíka a iných minerálov. Deficit vyrieši správne hnojenie vrátane prísunu fosforu a draslíka na posilnenie tkaniva predovšetkým pred zimou. S akýmkoľvek obohacovaním substrátu však počkajte aspoň mesiac po výsadbe, radšej až šesť týždňov.

K nepohode môže viesť aj posypová soľ

Ďalšou častou príčinou diskomfortu tují býva nedostatočné alebo nesprávne zavlažovanie aj s prihliadnutím na typ stanovišťa, stav pôdy, vek dreviny a ročnú dobu. Sadenice neprelejte. V zime zase dajte pozor na vysychanie vyvolané neschopnosťou koreňového systému dostať sa k vlahe. Zároveň je v chladných mesiacoch rizikovým faktorom, ktorému sotva zabránite, náhly teplotný výkyv smerom nadol: vedie k popraskaniu a náchylnosti na neduhy. Naopak: ovplyvniť sa dá prípadný neblahý účinok posypovej soli z blízkych chodníkov a ciest.

živý plot Čítajte aj Nemusí byť vždy len krušpán. Živý plot z iných drevín dodá záhrade ohromný šmrnc

Feromónové lapače pomôžu

Samostatnou kategóriou sú choroby ako hnednutie ihlíc (Didymascella thujina) a fytoftórová hniloba (Phytophthora spp.), respektíve huby Kabatina thujae a Pestalotia funerea, eventuálne aj škodcovia lykokaz tujový (Phloeosinus thujae) a priadzovček smrekovcový (Argyresthia dilectella). Symptómy môžu byť veľmi podobné, a preto mätúce. Pri identifikácii pomôžu feromónové lapače.

Vajíčka kladú v júni a júli

Napriek uvedenému rozsiahlemu zoznamu potenciálnych spúšťačov zostáva prvou voľbou pri hnednutí mínerka tujová (Argyresthia thuiella). Spoznáte ju podľa troch výrazných prúžkov na krídlach. Motýlik z čeľade priadkovcovitých (Yponomeutidae) kladie v júni a júli vajíčka do púčikových šupín – katafylov. Vyliahnuté húseničky narúšajú štruktúru výhonkov, ktoré najprv žltnú a neskôr hnednú alebo sivejú. Pochopiteľne, bez zákroku sa tým spúšťa kolobeh, ktorý čoraz viac oslabuje napadnuté dreviny a reťazovo zamoruje aj tie okolité. Poškodenie je síce primárne „iba“ estetické, pri zanedbanom probléme však časom ústi do zájdenia dreviny. Kritické sú tri roky.

Odrezky nehádžte do kompostu

Pri odhalení menej rozsiahleho zamorenia stromčekov stačí na jar ešte pred vyliahnutím novej generácie poodstrihávať špice výhonkov. Väčšie postihnutie si vyžaduje razantnejší orez. Tuja sa z neho dokáže pozviechať. Odstránenú biologickú hmotu nehádžte do kompostu. Preventívne aj regeneračne pomôže postrek insekticídom. Z organických preparátov je osvedčený žihľavový hnoj. Jeden kilogram vňate zalejte desiatimi litrami vody, obsah vedra prikryte a pri občasnom premiešaní ponechajte dva týždne na teple. Aplikujte priamo na tuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #tuje #kompost #mínerka tujová #hrdzavenie #fytoftórová hniloba
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december