Nijaký tuk, takmer žiadne kalórie, zato mega dávka vitamínov. Obyčajná zelenina s neobyčajnými vlastnosťami

U nás sa dá dopestovať len v lete, mimo sezóny sa dováža zo západoeurópskych skleníkov, prípadne z Afriky alebo Južnej Ameriky. V každom prípade pri nej platí zásada: čím mladšia, tým jemnejšia a chutnejšia. Najobľúbenejšie sú odrody, ktoré sa oberajú ešte úplne mladé, z hľadiska klasickej fazule nedozreté. Každý, kto niekedy čistil zelené fazuľky, vie, že z každej treba odstrániť „fúzy“. Niektoré moderné odrody ich už nemajú.

05.09.2022 06:00
zelená fazuľka Foto:
debata

Zelená fazuľka, podobne ako väčšina zeleniny, neobsahuje takmer nijaký tuk a takmer nijaké kalórie. O to bohatšie sú na jemne odvodňujúci draslík a ďalšie minerály. Najmä horčík, zinok, fluór a selén robia zo zelenej fazuľky zdravý zdroj energie. Pozoruhodný je aj obsah vitamínov skupiny B. S výnimkou vitamínu B12 zelená fazuľa obsahuje všetky vitamíny skupiny B, a to vo významnom množstve. Veľmi vysoký je najmä obsah riboflavínu (B2), ktorý zohráva dôležitú úlohu pri metabolizme glukózy a tukov. Zelenú fazuľku by mali častejšie konzumovať najmä diabetici a ľudia so srdcovými problémami. V sérii štúdií sa vedcom podarilo preukázať, že môže výrazne znížiť hladinu tukov a cukru v krvi. Keďže obsahuje veľa kyseliny listovej, veľmi sa odporúča aj budúcim mamičkám. Podľa výskumov tento vitamín zabraňuje vývojovým chybám u nenarodených de­tí.

Pozor na toxín, vždy ju uvarte

Zelenú fazuľku treba vždy variť, pretože obsahuje toxickú látku nazývanú fazín, ktorá spôsobuje zrážanie krvi a zneškodňuje sa tepelnou úpravou. Preto ju treba vždy variť približne 8 minút a vodu z varenia vyliať. Aj keď máte radi veľmi chrumkavú zeleninu, mali by ste aj tie najmladšie struky variť 5 až 7 minút. Skôr ako ju dáte variť, krátko ju prepláchnite v sitku a nechajte odkvapkať. Potom ju uložte do zväzkov na pracovnú dosku a ostrým nožom odstráňte konce. Odstraňovanie „fúzov“ už dnes zvyčajne nie je potrebné, v opačnom prípade ich jednoducho odstránite tak, že jeden koniec prichytíte nožom a potiahnete.

ostružiny Čítajte aj Nezhltnite s ostružinami aj toxíny. Na čo dávať pozor pri zbere a pri nákupe

Výborná je s bylinkami

Ak chcete zachovať zelenú farbu, fazuľky ihneď po uvarení prepláchnite studenou vodou zmiešanou s kockami ľadu a dobre ich sceďte. Potom ich krátko opečte na masle a podávajte teplé alebo ich použite do šalátu za studena. Zelená fazuľka chutí mimoriadne lahodne, keď ju uvaríte s čerstvou saturejkou. Dáva sa len na dochutenie, na konci varenia ju vyberiete a vyhodíte. K fazuľke sa na dochutenie výborne hodia aj iné bylinky, napríklad petržlen, estragón alebo tymian – stačí ich nasekať a primiešať tesne pred podávaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #kyselina listová #zelená fazuľka #riboflavín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december