Krásne a skromné: Dreviny čo rastú ako divé a neumoria vás svojimi nárokmi

Hoci je to sen mnohých záhradkárov, bezúdržbová záhrada neexistuje. No predsa len môžeme urobiť niečo pre to, aby nás starostlivosť o zeleň úplne neumorila. Veď záhrada má byť hlavne radosť a oddych, nielen práca a starosti. Platí to aj o drevinách. Okrasné stromy a kry sú výrazný prvok, ktorý formuje tvár záhrady a do istej miery aj jej okolia. Navyše, dreviny ostávajú na mieste mnoho rokov, často desaťročí, preto ich treba vybrať naozaj uvážene.

06.09.2022 06:00
okrasné dreviny Foto:
debata

Pri výbere drevín berieme do úvahy ich nároky na pôdu a svetlo, ale aj na vodu. Toto posledné kritérium naberá v posledných horúcich rokoch na dôležitosti. Pokiaľ nechceme každé leto doslova bojovať o život vysychajúcich stromov či krov a míňať za vodu astronomické čiastky, potom je lepšie zvážiť výber takých drevín, ktoré znesú aj sucho. Výbornou voľbou v tomto smere je napríklad rakytník. Prihliadame tiež na to, či sú dreviny celkovo užitočné pre záhradu ako živý organizmus. Vtáctvo miluje napríklad muchovník, hloh alebo stále zelený vtáčí zob.

Nech to v záhrade kvitne a vonia

Aké by to boli okrasné dreviny, keby nás netešili svojimi kvetmi. Na jar je nádherná tamariška, ktorá je vhodná skôr do menších záhrad. Klasikou sú ruže, na prelome jari a leta zdobí záhrady pajazmín vencový a krásna kolkvícia ľúbezná. Suchu a horúčavám dobre odoláva budleja, ktorá vás poteší kvetmi rôznych farieb v závislosti od odrody, od bielej cez ružovú až po modrú. Z mnohých aj menej známych okrasných drevín môžete vypestovať nielen pekný, ale aj odolný živý plot. Taký je napríklad ľubovník kalíškatý, ďalej nátržník a tiež tavoľník.

živý plot Čítajte aj Nemusí byť vždy len krušpán. Živý plot z iných drevín dodá záhrade ohromný šmrnc

Krásavice čo sa farbia na jeseň

Nielen na jar a v lete, ale aj na jeseň hýria záhrady vďaka drevinám všetkými farbami. Vyfarbujú sa listy aj plody a mnohé okrasné stromy a kry sú práve v tomto ročnom období najkrajšie. Javor poľný prosperuje aj v oblastiach chudobných na vlahu, jeho pekne krojené listy sa na jeseň farbia na žlto. Bršlen zasa upúta svojimi plodmi v netradičných farebných kombinácách. Škumpa vlasatá vynikne ako solitér, ale je vhodná aj do živého plota. Jej pevné listy dokážu zadržať vodu, čo je nepochybne veľká výhoda tejto dreviny.

Pozor na priestorové nároky

Ihličnany sú krásne, no je potrebné pri ich výbere dobre zvážiť budúci vzrast a priestorové nároky, aby vás dreviny o pár rokov nezaskočili svojou veľkosťou. Suchu odolávajú dobre jalovce, do väčších záhrad môžete vysadiť aj borovice. Mnohé stále zelené rastliny majú pomerne vysoké nároky na vodu, preto pozor aj na tento aspekt výberu. Veľmi zaujímavé sú dreviny ako prútnatec metlovitý alebo kručinka. Agáty vo voľnej prírode nie sú práve priateľské k pôde, no v záhrade škodu nenarobia a sú takisto vhodnou voľbou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Stromy #kry #muchovník #okrasné dreviny #javor
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december