Čerstvá a lacná zelenina po celú jeseň: Čo teraz siať, aby sme ešte do zimy pozbierali ďalšiu úrodu?

Záver leta a začiatok jesene je z pohľadu záhradkára tak trochu ako jar. Aj v tomto období môžeme zakladať novú úrodu, ktorá ešte stihne dozrieť do príchodu zimy. Koniec vegetačnej sezóny prichádza až okolo 15. októbra, dovtedy ešte stihneme výsev šalátovej zeleniny, kalerábu či reďkoviek. Aj počas pokročilej jesene tak budeme mať na tanieri stále vlastnú čerstvú zeleninu.

10.09.2022 06:00
jesenná úroda Foto:
debata

Nie je už ničím nezvyčajným, že skutočne chladná jeseň prichádza až niekedy počas novembra a dovtedy sa môžeme tešiť z toho, ako nám v záhrade pekne rastie nová úroda. Za priaznivých podmienok dokážeme v priebehu niekoľkých týždňov vypestovať listovú zeleninu alebo reďkovky. Reďkovky patria v tomto čase na kvalitné záhony po zemiakoch alebo karotke, pretože potrebujú dobrú pôdu. Vysievame dve až tri semená do hniezd, neskôr rastlinky vyjednotíme. Do menej kvalitnej pôdy patria tradičné reďkovky, lepšia pôda ešte vyživí aj biele redkve. Vysievame postupne v týždňových intervaloch, úrodu budeme zberať zhruba po 40 dňoch.

Jeseň praje kalerábom

Ešte stále je čas na výsev šalátov, aj keď termín je už hraničný. Zato je ideálny pre kaleráb, ktorému jeseň prospieva. Rané odrody majú vegetačné obdobie v dĺžke približne 75 dní a ak bude jeseň príjemne teplá, dorastie nám ešte pekná úroda. To však neplatí pre veľké odrody, tým sa už teraz nevenujeme. Namiesto gigantov či gastonov siahneme radšej po modrých odrodách kalerábov a vhodné sú aj malé biele odrody.

zelená fazuľka Čítajte aj Nijaký tuk, takmer žiadne kalórie, zato mega dávka vitamínov. Obyčajná zelenina s neobyčajnými vlastnosťami

Vypestujte a hoďte do šalátu

Vhodnou zeleninou na jesenné pestovanie je aj špenát, no treba myslieť na to, že je pomerne náročný na priestor a nie je vhodný do malých záhrad. Naopak, výbornou voľbou sú rôzne baby odrody repy, ktoré sa zberajú ako malé buľvy a sú skvelé v čerstvých šalátoch. Veľmi chutný je aj poľníček (valeriánka poľná), ktorý môžete zberať čerstvý aj na jeseň a vďaka jeho univerzálnej chuti ho využiť v šalátoch aj ako čerstvú prílohu. V týchto dňoch môžeme ešte stále vysievať čínsku kapustu a mangold, ale dlhšie už s výsevom neváhame. Táto zelenina síce teraz už nestihne dorásť do plnej veľkosti, ale ako čerstvé spestrenie jesenného jedálnička bude výborná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #kaleráb #reďkovka #šalát #jesenný výsev
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december