Prehnali ste to s jedlom? Nemíňajte za drahé prípravky z lekárne, pomoc rastie v záhrade

Posedení v záhrade a na terase sa nemusíme vzdávať ani s príchodom obdobia na prelome leta a jesene. Práve naopak, už nás nemorí horúčava, a tak sa stretnutia pri dobrom jedle a pití často poriadne natiahnu. Domácim dobrotám sa nedá odolať, a tak je to často až protestujúci žalúdok, ktorý nám ukáže stopku. Potom je na programe otázka, ako dať čo najskôr do poriadku rozhasené trávenie. Našťastie nám záhrada okamžite podáva pomocnú ruku.

11.09.2022 06:00
mäta Foto:
debata

Čo je horké, to je dobré

Či už sú to rastliny, likéry alebo rôzne odvary, horká chuť vždy slúžila na úpravu pokazeného trávenia. Známym reprezentantom tejto kategórie je rastlinka horec žltý, žalúdočná bylinka, ktorá sa pridáva do tradičných likérov a kvapiek. Táto liečivá rastlina zároveň patrí medzi chránené druhy, na „opravu“ žalúdka však môžeme trhať vlastnú úrodu zo svojej záhrady. Horčiny obsiahnuté v tejto rastline povzbudzujú trávenie, pričom nedráždia žalúdok. Zároveň zastavujú kvasné procesy, ktoré spôsobujú pocit plnosti po nadmernom hodovaní. Horec alebo prípravky s jeho obsahom sa odporúča užiť skôr pred jedlom než po jedle.

Rascu nesypeme do jedla pre nič za nič

Rasca alebo kmín je azda najznámejším povzbudzovačom trávenia, ktorý sa nájde v každej kuchyni. Do rovnakej skupiny povzbudzovačov trávenia ako rasca patrí aj fenikel a aníz, ktorých chuť poznajú aj bábätká. Pre dospelých je vhodnejšia práve rasca, ktorá rastie aj vo voľnej prírode. No pokiaľ si nie sme istí, že túto rastlinu na lúke bezpečne poznáme, radšej ju nezbierajme. Dosť sa totiž podobá jedovatým rastlinám z tej istej rastlinnej čeľade. V tomto prípade je istejšie siahnuť do domácich zásob zakúpených korenín.

ostružiny Čítajte aj Nezhltnite s ostružinami aj toxíny. Na čo dávať pozor pri zbere a pri nákupe

Aj burina môže byť užitočná

Presne taký je nátržník husí, aspoň pokiaľ ide o trávenie. Túto rastlinu môžeme pestovať v záhrade. Je výborná na uvoľnenie kŕčov v bruchu, preto sa nevyužíva len pri problémoch s trávením, ale aj pri menštruačných bolestiach. Základom odvaru z nátržníka je čerstvá kvitnúca vňať, ktorú nasekáme a pridáme do vody alebo mlieka. Potom privedieme do varu a po prevarení zlejeme.

Starý dobrý puškvorec nikdy nesklame

Puškvorec rastie na vlhkých bahnistých miestach, nájdeme ho napríklad pri rybníkoch alebo mŕtvych ramenách riek. Koreň puškvorca je známou prísadou žalúdočných likérov, pretože povzbudzuje trávenie, upokojuje kŕče a zmierňuje zápaly. Najvyšší obsah liečivých látok je v rastline na konci sezóny. Rastlina sa suší nakrájaná na menšie kúsky, ktoré sa pripravujú podrvené, najčastejšie ako čaj. Puškovorec zároveň príjemne vonia, takže pri varení čaju pekne prevonia celý byt.

Mäta nie je všemocná

Vo všeobecnosti sa mäta považuje za rastlinu, ktorá za každých okolností napraví pokazené trávenie alebo ho uľahčí. To však neplatí, pokiaľ trpíte pálením záhy, vtedy vám môže mäta naopak priťažiť. Na žalúdok totiž pôsobí upokojujúco, čím zároveň uvoľní zvierač pažeráka a pálenie záhy sa môže ešte zhoršiť. V takýchto prípadoch je lepšie dať si radšej pár hltov mlieka, zemiakov alebo chleba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #burina #likér #horčiny #puškvorec
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december