Prečo sú vyvýšené záhony také obľúbené? Kto raz skúsil, už sa ich nedokáže vzdať

Stavba vyvýšených záhonov a pestovanie v nich nikdy nie je krok vedľa. Na prípravu je vhodný čas práve teraz, aby ste na jar už mohli začať pestovať. Pred stavbou vyvýšených záhonov je potrebné najskôr dôkladne upraviť plochu, kde sa budú záhony nachádzať.

12.09.2022 06:00
vyvýšené záhony Foto:
debata

Pôdu vyberieme do hĺbky asi desať centimetrov a odložíme bokom. Trámy (najlepšie dubové) záhonov položíme na desaťcentimetrové štrkové podložie, samotné záhony budú mať dvadsať centimetrov. Vnútorné steny pokryjeme nopkovou fóliou, ktorá poslúži ako ochrana pred vlhkosťou. Záhony potom dosypeme odloženou zeminou – hotovo.

Nezabudneme na kompost

Pôdu vo vyvýšených záhonoch ešte obohatíme o živiny, najlepšie primiešaním kompostu. V princípe by malo platiť, že kompostér by nemal byť ďaleko od záhonov, pretože kompost budete z času na čas do pôdy pridávať. Na vyvýšených záhonoch môžeme pestovať úžitkové aj okrasné rastliny. Plodiny striedame, aby sa pôda nevyčerpala v sezónach idúcich po sebe. Vyvýšené záhony sú vhodné pre cibuľovú, listovú, plodovú aj hlúbovú zeleninu. Jeden vyvýšený záhon môžeme vyhradiť na pestovanie jahôd. V inom zasa môžeme pestovať bylinky.

kompost Čítajte aj Poznáte metódu horúceho kompostovania? Ide to rýchlo, navyše zničí aj buriny a choroby

Voda je dôležitá, no nielen to

Po celú vegetačnú sezónu sa treba o vyvýšené záhony starať rovnako ako o bežné. Polievame ich, plejeme, ošetrujeme proti chorobám. Výhoda je v tom, že si pri práci tak neničíme chrbát a že vyvýšené záhony tvoria pevnú bariéru, vďaka ktorej rastliny nie sú také náchylné na prenos škodcov a chorôb. Najviac starostlivosti budú úžitkové záhony potrebovať na jar, po sezóne je zasa potrebné jesenné upratovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kompost #plodiny #škodcovia #vyvýšené záhony
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december