Oveľa viac času, ale aj menej síl: Ako si uľahčiť záhradkárčenie v seniorskom veku

Opatrovanie vnúčat, zahĺbenie sa do knižiek roky odkladaných na neskôr, starostlivosť o hriadky – v ankete by to asi boli dosť frekventované plány na pokročilú etapu života. Zvykne sa jej hovoriť aj staré kolená. Aby vás tie vaše netrápili pri pestovateľských činnostiach a chrbát či ruky tiež, zmiernite námahu hneď niekoľkými opatreniami.

14.09.2022 06:00
seniori Foto:
debata

V maximálnej možnej miere využívajte zariadenia a náradie, ktoré redukujú fyzické nároky. Napríklad pri zbere úrody z ovocných stromov sú to nástroje na vzdialené odtŕhanie. K dispozícii sú však aj hrable s teleskopickou násadou, mechanické odstraňovače buriny, akumulátorové nožnice na orez drevín. Pri kúpe takýchto pomocníkov dbajte na nízku hmotnosť a príjemnú ergonómiu. Udržiavajte náradie v dobrom stave zlepšujúcom funkčnosť a prípadne si zriaďte improvizované úložiská v podobe truhličiek na okrajoch obhospodarovaných plôch, aby ste ho počas sezóny nemuseli stále prenášať zo vzdialenejšieho záhradného domčeka a nazad.

Vyvýšené záhony aj pojazdná stolička

Vybudujte si vyvýšené záhony. Popri množstve benefitov priamo súvisiacich s úžitkovými či okrasnými rastlinami prospievajú chrbtici, pretože odbúravajú únavné predklony. Pri obrábaní klasických záhonov seďte na prenosnej alebo pojazdnej záhradníckej stoličke, ak je to možné. Kríže pri takomto pletí aj tak dostanú zabrať, bedrá a ďalšie kĺby však menej ako pri čupení či zohýbaní.

vyvýšené záhony Čítajte aj Prečo sú vyvýšené záhony také obľúbené? Kto raz skúsil, už sa ich nedokáže vzdať

Lavička na kľačanie i sedenie

Zaujímavou alternatívou je kľačanie na sklopnej univerzálnej malej lavičke s penovou podložkou z vnútornej strany. Pri práci má tvar písmena U, pričom bočné opierky (obrátením o 180° sa z nich stanú nožičky) sa zídu ako záchytný prvok na vstávanie. Hodia sa však aj na zavesenie taštičky s vreckami na drobné náradie. Zároveň inštalujte na viacerých miestach v záhrade stoličky, taburetky a kresielka z trvácnych materiálov, nech to za občasným oddychom nemáte ďaleko.

Zmeňte pestovateľské priority

Účelovo upravte svoje pestovateľské priority a zameranie. Vysaďte trvalky, s ktorými je po založení menej roboty ako s letničkami. Keď siahnete po mrazuvzdornej flóre, ušetríte si jesenné prenášanie nádob do zimoviska aj ich jarné vracanie do exteriéru, zahaľovanie rastlín izolačnými prvkami, izolovanie mulčom. Dajte prednosť ihličnatým strom, pri ktorých netreba hrabať opadané lístie. Zvýšte podiel trávnikov na úkor záhonov – zeleninových, bylinkových i kvetinových.

jesenná úroda Čítajte aj Čerstvá a lacná zelenina po celú jeseň: Čo teraz siať, aby sme ešte do zimy pozbierali ďalšiu úrodu?

Ruky v bezpečí, teple a suchu

Noste ochranné pomôcky – predovšetkým rukavice. Infikované drobné ranky môžu byť nebezpečné v každom veku, v tom vyššom však zvlášť. Bez ohľadu na to sa aspoň vyvarujete pľuzgierov, triesok, pichliačov. Navyše, ruky si schováte pred chladom a vlhkosťou. Rukavice sú samozrejmosťou (okuliare tiež) pri manipulácii s chemikáliami a inými látkami, ktoré majú potenciál podráždiť pokožku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #seniori #ergonómia #vyvýšené záhony #trvalky #trávniky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december