Ako ochrániť orech pred vrtivkou? Dôležité sú štyri veci, ale musí ich urobiť aj váš sused

Jednou z ciest, ako ochrániť orech pred vrtivkou, je chémia. Dôležité je neváhať so zákrokmi, a to aj vtedy, keď vrtivka napadla strom v susedovej, nie vo vašej záhrade. Tento škodca si totiž pomerne rýchlo nájde cestu aj na vaše stromy. Ošetrovanie chémiou je však spôsob, ktorý bezpečne fungoval, ešte kým platili pranostiky našich predkov.

15.09.2022 06:00
orech Foto:
debata (1)

Je aj iná cesta ako chémia

Dnes sú už patogény také odolné, že by ste mali striekať všetko a všade asi každý jeden týždeň. Otázka je, či taká mega porcia chémie do vašej záhrady stojí za pochybný výsledok. Druhá cesta nie je taká priama, vyžaduje váš čas, prácu a vôľu skoordinovať sa so susedom. Ak totiž zakročíte proti vrtivke sami, nepomôže vám to. Populácia škodcu, ktorá prežije na susedovom orechu, sa skôr či neskôr rozšíri aj na ten váš.

tuje Čítajte aj Hnednú vám tuje? Hlavný podozrivý je jasný, ale treba vylúčiť aj iné možné dôvody

Pozbierať, spáliť, poliať

Predovšetkým – na jeseň musíte spraviť dve veci: pozberať všetky infikované plody a spáliť. A ako druhé zaliať pôdu v okolí koreňového systému prípravkom Bora s obsahom huby Beauveria bassiana. Ideálne dva krát na jeseň a raz na jar. Nejde o žiadnu chémiu, ale o parazitickú hubu, ktorá v pôde vyhľadá a infikuje prezimujúceho škodcu – radí záhradný architekt Martin Čurda z relácie TV Joj Nová záhrada.

Postupujte spoločne so susedom

Aj napriek tomuto zákroku časť populácie prežije, preto treba spraviť ďalší – tretí krok. „Na sklonku jari, najneskôr v máji, pokryte pôdu v okolí stromu netkanou agrotextíliou, aby ste zabránili vyletovaniu prezimujúcich a preživších dospelých samičiek do koruny stromu. Inak by rozvíjajúce sa plody infikovali larvami a celý kolobeh by sa rozbehol nanovo,“ upozorňuje Martin Čurda. No a v neposlednom rade – počas celej sezóny majte v korune orecha rozvešané žlté lapače na vrtivku. No pozor! Toto všetko musí urobiť aj váš sused, ideálne v rovnakom čase ako vy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vrtivka #Beauveria bassiana #agrotextília
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december