Studňu nemáte, voda je drahá. Poradíme perfektné triky, ako lacno polievať záhradu

Našťastie existujú lacné spôsoby, ako zbierať v záhrade dažďovú vodu, aj keď vyžadujú istý čas a námahu. Profesionálni záhradníci a záhradní architekti veľmi dobre poznajú rôzne možnosti lacného zavlažovania. Pri niektorých je potrebná počiatočná investícia, ktorá však nie je vysoká. Ďalšie zasa vyžadujú viac času a námahy. No to všetko sa vám už v krátkom čase vráti.

16.09.2022 06:00
polievanie záhrady Foto:
debata

Najefektívnejšie sú zberné nádoby s väčším objemom, zakopané pod povrchom zeme. Sú chránené, nie je tam žiaden výpar a ak majú objem niekoľko metrov kubických, výrazne pomôžu pri zavlažovaní záhrady. V čase prívalových dažďov naakumulujú nádoby vodu, ktorou potom môžete zalievať v obdobiach sucha. Takéto nádoby vyžadujú určitú investíciu.

Pomôže vám rozkladajúce sa drevo

Pokiaľ vyslovene hľadáte čo najlacnejší, prípadne bezplatný spôsob zberu dažďovej vody, jeden z nich je relatívne účinný, no bez práce to nebude – upozorňuje záhradný architekt Martin Čurda z realácie TV Joj Nová záhrada. „Vytvorte prirodzenú zásobáreň vody priamo v pôdnom profile. Zakopte kmene starých ovocných stromov, ktoré ste museli už vyrezať, do pôdy tak hlboko pod povrch, aby ste mohli hriadky bez problémov okopávať. Rozkladajúce sa drevo postupne práchnivie a pôsobí v pôde ako špongia – v čase masívnych dažďov dokáže časť vody absorbovať a potom ju rastlinám postupne uvoľňovať.

záhradný odpad Čítajte aj Opadané lístie, vytrhaná burina, pokosená tráva. Záhradný odpad je hotový poklad, ako ho opätovne využiť?

Nastielajte, vždy je čím

No toto zďaleka nestačí – treba chrániť aj pôdu pred veternou eróziou a vysušovaním. Ako? Nastielaním! Ideálne sú pozberové zvyšky v kombinácii s drevnou štiepkou, ktorú si dokážete vyrobiť z konárikov. Tie máte počas celej sezóny k dispozícii – ako odpad po oreze odkvitnutých okrasných krov, či ako produkt priebežného rezu ovocných drevín.

Ideálna je kombinácia možností

Tretia možnosť sa netýka zberania vody – ale uľahči rastlinám život aj počas horúčav a vám zmenší starosti so zalievaním – mykorízne huby. Sú to takzvané nižšie huby, ktoré netvoria plodnice – teda huby tak, ako ich poznáme. Ide o to, že dokážu rastline „predĺžiť korene“ tak, že tá dosiahne aj na vodu vo väčších hĺbkach pôdneho profilu. Všetky tieto tri možnosti fungujú naozaj skvele spolu – vtedy majú skutočne viditeľný efekt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #voda #záhrada #zavlažovanie #nastielanie #mykorízne huby
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december