Kedy a ako sadiť ovocné stromčeky? A ktorý rez treba na nich ešte predtým urobiť, aby nezahynuli?

Pokiaľ zasadíme ovocné stromy do príchodu prvých mrazov, stihnú cez zimu zakoreniť a na jar už vyženú prvé výhonky. Tento postup je pre stromy lepší než jarný termín výsadby, pretože v tom prípade stromy počas leta vyčerpáva tvorba listov. U nás sadíme najmä bežné druhy ako čerešne, slivky, marhule a broskyne. No čoraz väčšej popularite sa tešia aj exotické druhy, ktoré rodia i v našich podmienkach, najmä figy a kiwi, obľúbený je aj orech.

20.09.2022 06:00
sadenie ovocného stromu Foto:
debata

Najskôr zistime, ako sa o strom starať

Ešte pred výsadbou ovocného stromčeka je dôležité nielen vedieť, ako postupovať, ale či sa do sadenia vôbec púšťať. To znamená, či sú klimatické a pôdne podmienky v našej oblasti vhodné pre daný druh ovocia. Ovocné stromy vo všeobecnosti obľubujú pôdu, ktorá je bohatá na živiny a humus. Ak takú pôdu v záhrade nemáme, treba zem obohatiť. Živiny potom stromom pridávame počas celej vegetačnej sezóny a prihnojíme ich aj kompostom alebo vyzretým hnojom. Všetky ovocné stromy potrebujú slnko a ochranu pred silným vetrom.

Niektoré potrebujú parťáka

Samoopelivé stromy nepotrebujú iný strom, no iné zasa treba vysadiť vo dvojici. Také sú jablone a hrušky, ktoré sú klasickým príkladom cudzoopelivých stromov. Samoopelivé stromy sú broskyne, marhule aj višne. Kvety jedného stromu sa dokážu opeliť navzájom, a pritom prijímajú aj peľ z iných stromov. Slivky a blumy sú samoopelivé aj cudzoopelivé. Niekedy sa stane, že slivka nerodí, vtedy treba v zime mierne zrezať korene. Vyhĺbime brázdu okolo stromu a rýľom pretneme najhrubšie korene. Potom brázdu zasypeme a pôdu prihnojíme.

orech Čítajte aj Ako ochrániť orech pred vrtivkou? Dôležité sú štyri veci, ale musí ich urobiť aj váš sused

Najskôr rezať, potom sadiť

Pred zasadením treba urobiť na mladom stromčeku rez, ktorý významne ovplyvní rast stromu. Vytiahneme hlavný výhon a tri až päť bočných. Na základní odstránime veľké bočné výhonky, menšie ponecháme – zabezpečujú rast plodov a stabilitu stromčeka Zostávajúce výhony skrátime približne o tretinu. Keby sme tento rez neurobili, strom by začal rodiť skôr, no zároveň by aj chradol a hynul.

Ako postupovať pri sadení mladého stromčeka

  • Stromček postavíme na hodinu až dve do vody.
  • Vykopeme výsadbovú jamu. Mala by byť aspoň dvakrát väčšia ako koreňový bal stromčeka. Dno jamy prekypríme.
  • Pôdu, ktorú sme vykopali, zmiešame so substrátom a zmesou vysypeme dno jamy.
  • Do jamy vložíme stromček tak, aby sa miesto šľachtenia nachádzalo asi 10 centimetrov nad zemou. Jamu zasypeme zeminou, ktorú okolo stromčeka dobre pritlačíme.
  • Vytvoríme okraj na polievanie a stromček dôkladne polejeme.
  • Okolie stromčeka vysypeme mulčovacou kôrou.
  • Kmeň môžeme obaliť pletivom alebo rohožou, aby sme ho ochránili pred zverou.
  • Stromček priviažeme k opore, aby sme mu dodali stabilitu a ochránili ho pred poškodením vetrom. Na priväzovanie nepoužívame plast ani drôt, ktoré by mohli poškodiť kmeň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hruška #slivka #jabloň #broskyňa #marhuľa #čerešňa #ovocné stromy #rez stromov #samoopelivé #sadenie ovocných stromov #cudzoopelivé
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december