Načo betón, kameň alebo dlažba? Je lepší spôsob, ako ohraničiť zóny v záhrade. Lacno a bez pomoci

Prírodná záhrada bez bariér medzi jednotlivými plochami vyhovuje trendom dneška. Vyžaduje si však veľa práce s udržiavaním jasného rozčlenenia zón, aby nenastala anarchia na úkor úžitkových rastlín. Krotiť treba aj rozpínavé trvalky. Z viacerých dôvodov je azda najvhodnejším opatrením zapustenie kovových lemov.

29.09.2022 06:00
kovové obruby Foto:
debata

Alternatívy majú mínusy

Ak aj znesiete pomyslenie na prídavný betón na pozemku, takéto ohraničovanie je značne namáhavé, zdĺhavé, nákladné a ešte aj príliš definitívne pre prípad, že by ste časom zatúžili po zmene. Výstraha platí aj pre kameň a mrazuvzdornú keramiku. Lemy z plastu rovnako ako tie betónové nepôsobia príliš esteticky a zďaleka veru nezapadajú do konceptu trvalej udržateľnosti. Drevo zase horšie odoláva poveternostným vplyvom. Ako solídne riešenie sa javia palisády z tehál, tiež však neponúkajú všetky benefity kovového variantu.

palivové drevo Čítajte aj Ako vybrať, pripraviť a uskladniť drevo na kúrenie?

Ani kruh nie je problém

Metalické predely sú predovšetkým pri hlbšom osadení sotva viditeľné. Vďaka rôznorodosti materiálov i povrchových a farebných vyhotovení uspokojivo splynú s prostredím, ba skrášlia ho. Nevyžadujú si náročné zemné práce, ľahko sa montujú, dajú sa flexibilne ohýbať, majú nadštandardnú životnosť a nestoja veľa. Navyše, ešte aj ochránia úrodu pred slimákmi. Na výber máte napríklad medzi populárnou beznáterovou „cortenovou“ zliatinou s imitáciou hrdze, antikorom, pozinkovaným plechom a hliníkom. Posledné dve verzie sa vzhľadom na svoju pružnosť pýtajú tam, kde sa chystáte vytvoriť krivky, elipsy, kruhy.

Nezabúdajte na bezpečnosť

Bez ohľadu na typ kovu je žiaducim prvkom obruby hrana s bezpečnostným zaoblením. Najmä sa však pri kúpe prikloňte k možnosti vytvárať oblúky s malým priemerom a spoje s ostrým uhlom prostredníctvom systému klipov. Bonusom v rámci takýchto modulárnych súprav sú stabilizačné kolíky. Zídu sa hlavne vtedy, keď si hodláte zriadiť dekoratívne plochy so štrkom, ktorý svojou hmotnosťou vytvára tlak na „mantinely“. Podobná potreba vzíde pri vytyčovaní dláždeného chodníka. O to viac, ak sa má nachádzať pod úrovňou terénu alebo na spodku svahu.

polievanie záhrady Čítajte aj Studňu nemáte, voda je drahá. Poradíme perfektné triky, ako lacno polievať záhradu

Chráňte hrany pred koróziou

Pri inštalovaní kovových obrúb do mäkkej zeme možno ani nebudete potrebovať vyrýľovanú drážku. Nezaškodí však urobiť ju a vyzbierať z nej kamene, korene a iné nečistoty. Na zatĺkanie jednotlivých dielcov alebo ich zarovnávanie použite gumené kladivo a pre istotu ešte aj drevenú dosku, aby ste kovový lem ušetrili od priamych úderov. Ak sa pri menej sofistikovaných plátoch nevyhnete orezávaniu pásovou pílkou alebo strihaniu univerzálnymi záhradnými nožnicami, nezabudnite nové bočné hrany zabrúsiť a ošetriť antikoróznym prípravkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávnik #betón #trvalky #kovové obruby
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december