Kývni áno na kivano: Spestrite si šalát rohatou africkou uhorkou, pestuje sa podobne ako klasika, ale chutí lepšie

Vďaka farbe poddajnej šupky vyzerá zvonka v plnej zrelosti skôr ako tekvička s pupákmi. Odkrytá dužina však svojím vzhľadom i konzistenciou vopred naznačuje chuť. Kivano ňou evokuje prezretú klasickú uhorku, je však mierne kyslejšie – s nádychom limetky a náznakom banánu. Bez zábran ho môžete zahrnúť do plánov na budúcu sezónu. Pochádza síce z Afriky, ale zvládne aj stredoeurópsku klímu.

02.10.2022 06:00
kivano Foto:
debata

Prispôsobí sa takmer všetkému

V záhradkárskej praxi sa kivano vyznačuje takmer totožnými nárokmi, postupmi a „muchami“ ako uhorka. Profesionálnej produkcii sa venujú napríklad na Novom Zélande a v Izraeli, čo svedčí o jeho geografickej prispôsobivosti. Stačí rešpektovať, že teplota v kľúčovej fáze vegetačného obdobia nesmie byť nižšia ako 15 stupňov. Inak plody zostanú zakrpatené, prípadne sa vôbec neobjavia.

cesnak Čítajte aj Pestuje sa jednoducho, chráni zdravie ľudí aj rastlín. Budeme opäť sadiť cesnak

Vydlabte si vitamíny a minerály

Jednoročné bujne popínavé kivano (Cucumis metuliferus) alias africká rohatá uhorka patrí do čeľade tekvicovitých. Má jemne ochlpené výhony aj listy. Zo žltých kvetov sa vyvíjajú až 15 centimetrov veľké a trištvrte kilogramu vážiace bobule vajcovitého tvaru. Spočiatku sú zelené, neskôr okrové s bledšími škvrnami a typickými výčnelkami. Rôsolovitú dužinu, ktorá sa dá vydlabávať lyžičku ako pri kivi, tvoria sviežo zelené miešky obklopujúce početné biele semená. Obsah s vysokým zastúpením vitamínov a minerálov sa konzumuje v surovom stave.

Na záhon až koncom mája

Desať semienok kivana dostanete orientačne už za dva eurá. Pred výsevom do hĺbky okolo jeden centimeter ich na deň-dva namočte. Osivo sa v dobre prevlhčenom substráte ukáže už po niekoľkých dňoch, klíčenie trvá zhruba mesiac. Rastlinná škôlka, samozrejme, potrebujú chránené podmienky, konkrétne aspoň 20 stupňov. Na dobre vyhrievané stanovište vo voľnosti, a to do kyprej humóznej zeminy s primiešaným kompostom a rohovinovými hoblinami, planty presťahujte až koncom mája, keď už teplota neklesá pod 12 stupňov.

rajčiny Čítajte aj Leto je fuč a na kríčku stále visia zelené rajčiny. Pomôžte im dozrieť, je na to pár jednoduchých trikov

Potrebuje priestor a oporu

Termín výsadby sa dá aj urýchliť, ak máte k dispozícii skleník. Bez ohľadu na to radšej treba použiť oporu na prichytenie. Ušetríte tým miesto a najmä znížite pravdepodobnosť výskytu múčnatky. Africká rohatá uhorka celkovo neznáša stiesnené podmienky. Z tohto dôvodu a aj vzhľadom na potrebu vzájomného opeľovania sa horšie pestuje v nádobe na balkóne alebo terase. V záhone má odporúčaný spon 100 × 100 centimetrov. Kvitnutie počas leta podporíte skracovaním výhonov asi na 1,5 metra. Rovnako ako pri uhorkách nezaškodí fungicídna prevencia pred plesňami.

Zbierajte až do neskorej jesene

Kivano pravidelne zavlažujte, optimálne nie úplne studenou dažďovou vodou. Pôdu však nepodmáčajte, aby ste neprivolali hubové ochorenia. Raz za dva týždne pridajte tekuté hnojivo. Z jednej rastliny dostanete až 50 plodov. Zrelosť sa prejavuje oranžovou farbou a zjemnením šupky. V pokročilej jeseni prinášajúcej nepriazeň počasia môžete africkú rohatú uhorku zozbierať a plody na „polceste“ nechať dôjsť pri interiérovej teplote.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #uhorka #skleník #osivo #kivano
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december