Ešte stále je čas sadiť tulipánové cibuľky. No dávajte si pozor, môžu vám poškodiť zdravie

Cibuľky tulipánov nestačí ledabolo uskladniť pred opätovným zasadením. Pri vyberaní zo zeme a priebežnom odkladaní treba dodržať niekoľko dôležitých zásad a vykonať niektoré opatrenia. Prvým z nich je práve to, že podzemné guľovité vrstvené časti neponecháte na leto v pôde. Jedným z prínosov tohto postupu je možnosť rozmnožovania delením.

07.10.2022 06:00
tulipánové cibuľky Foto:
debata

S nožnicami radšej opatrne

Tulipány na jar rozpútajú pestrofarebný ohňostroj v okrasnom záhone. Už po niekoľkých týždňoch však ustúpia letným následníkom. Zostáva len ochabujúce olistenie, ktoré priam zvádza k zákroku. Chyba. S cvakaním záhradníckych nožníc si to rozmyslite a počkajte, kým listy úplne vyschnú. Orientačne to bude do konca júla. Než sa to udeje, cibuľka si z nich povyťahuje živiny do zásoby na ďalšiu sezónu. Ak to budete netrpezlivo ignorovať, vinou takéhoto oslabenia zrejme po zime už nevykvitne.

vresy Čítajte aj Je vám ľúto za letom a kvetmi na balkóne? Siahnite po rastlinách, ktoré budú kvitnúť odteraz až do hlbokej zimy

Stonky môžete odstrániť

Improvizovaným riešením je dočasné presadenie pozostatkov na odľahlejšie stanovište, kde jalová vňať nebude kaziť estetický dojem zo záhrady. Po vyschnutí listov však hneď konajte, aby sa nezačali rozkladať a nepriťahovali škodcov. V záujme budúceho prosperovania bez meškania likvidujte stonky odkvitnutých kvetov. Keď tým ukončíte proces vytvárania semien, zostane pre cibuľku viac energie.

Pretriedime a uskladníme

Vyberanie cibuliek tulipánov poskytuje možnosť pretriediť ich a uchovať v suchých a celkovo priaznivejších podmienkach. Uľahčíte si aj jesenné obrábanie substrátu: v tomto zmysle im dodáte ochranu pred neúmyselným vykopaním alebo poškodením. Navyše, kusy ponechávané v zemi by postupne prirodzene klesali až do hĺbky, z ktorej by sa už nedokázali predrať von. V ťažšej pôde by ich ešte predtým mohlo zničiť premokrenie z nahromadenej vo­dy.

Poškodené kusy nepatria do kompostu

Cibuľky opatrne vyjmite vidlicovým rýľom a zbavte ich uschnutých listov. Opatrne, ale dôkladne očistite povrch kefkou, skontrolujte a dajte sušiť. Na tento účel dobre poslúži klasická sieťovina zavesená na slnečné miesto mimo dosahu dažďa a rosy. Uchovávajte len zdravé a mechanicky neporušené kusy. Vyradené neprihadzujte do kompostu, aby ste nezvýšili riziko rozšírenia plesní a patogénov. Na uskladnenie použite plochú misku, do ktorej nasypete piesok. Inštaláciu uložte do suchého chladného priestoru – napríklad nevykurovanej pivnice. Raz za čas prezrite a vyhoďte hnilé a plesnivé kusy.

dubáky Čítajte aj S hubami to nepreháňajte, dokonca aj dubáky môžu škodiť zdraviu. Niektorí ľudia by sa im mali vyhýbať úplne

Pozor na ohrozenie zdravia

Cibuľky vráťte do záhona v septembri alebo v teplejších regiónoch najneskôr začiatkom októbra. Neskôr už je pôda príliš tuhá a mrazy prídu prirýchlo. Pri vyberaní, čistení, triedení, uskladňovaní a opätovnom vysádzaní noste rukavice. Tulipány totiž obsahujú toxíny, ktoré môžu podráždiť pokožku. Nielen v domácnostiach s deťmi dajte pozor aj na možnú zámenu so značne podobnou konzumnou cibuľou. Cibuľky tulipánov po požití spôsobujú žalúdočné kŕče a poruchy krvného obehu, vo väčšom množstve závažnú otravu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #tulipány #kompost #cibuľky #substrát #okrasný záhon
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december