Znižuje tlak, zmierňuje úzkosť, alergie aj zápaly. Pomáha, keď vám je zle od žalúdka a v záhrade vyzerá táto top liečivka krásne

Hoci patrí medzi top liečivé rastliny, u nás je šišak bajkalský pomerne neznámy. Je to škoda, pretože zmierňuje širokú škálu zdravotných ťažkostí od kožných cez tráviace a srdcové až po psychické. Hoci pochádza z Ázie a u nás vo voľnej prírode nerastie, dá sa pestovať v záhrade ako okrasná trvalka.

10.10.2022 06:00
šišak bajkalský Foto:
debata

Aj pekný je, aj užitočný

Šišak bajkalský nazývaný aj huang qui kvitne v neskorom lete peknými fialovými kvetmi, ktoré sú oživením každého trvalkového záhona. Hoci najčastejšie kvitne fialovo, jeho kvety môžu mať aj modrú, ružovú alebo bielu farbu. Šišak narastie až do výšky pol metra, niekedy i viac. Okrem estetickej plní aj úžitkovú funkciu, keďže ide o liečivú rastlinu, ktorá patrí vo východnej medicíne medzi päťdesiatku najvýznamnejších.

Ako ho pestovať

Najjednoduchšie je kúpiť si sadenice, pretože pri pestovaní zo semien sa kvetov dočkáte zhruba až po desiatich rokoch. Ideálne miesto pre šišak je na slnku, no rastlina prosperuje aj v miernom polotieni. Pôda nesmie byť premáčaná. Staršie rastliny znesú aj sucho, dokonca práve na suchom mieste vytvára rastlina silné korene, ktoré sú jednou z jej liečivých častí.

mrazuvzdorné bylinky Čítajte aj Začína sa sezóna prechladnutia a kašľa. Netreba hneď kupovať tabletky, záhrada ponúka liečivú pomoc aj v zime

Ktoré časti sú liečivé

Najúčinnejšie sú korene z troj- alebo štvorročných rastlín. Na liečivé účely sa však zbierajú aj listy a vňať, pričom v čase kvitnutia sa obsah liečivých látok v rastline znižuje a opäť sa zvyšuje, keď dozrejú semená. Vňať je najlepšie zbierať pred zakvitnutím rastliny. Korene zbierame buď na jar alebo teraz na jeseň. Rovnako ako vňať aj korene môžeme sušiť.

Prečo je taký cenený

Táto pomerne nenápadná trvalka má naozaj široké liečebné využitie. Pomáha znížiť krvný tlak, zmierňuje kŕče, upokojuje. Je užitočná aj pri zmierňovaní prejavov alergií a rôznych ekzémov, pri žihľavke aj sennej nádche. Priaznivo vplýva aj pri psychických ťažkostiach. Zmierňuje úzkosť, depresiu, zvyšuje odolnosť proti stresu. Má protizápalové účinky, čo oceníte, keď vás budú trápiť priedušky, pečeň alebo obličky či kĺby. Pri užívaní odvarov alebo tinktúr však treba myslieť na to, že šišak sa nesmie kombinovať s alkoholom a nie je vhodný pre tehotné ženy. Po šiestich týždňoch užívania sa odporúča aspoň dvojtýždňová pauza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vňať #korene #trvalka #liečivá rastlina #šišak bajkalský #huang qui
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december