Drevina, ktorú nezloží mráz ani choroby. Posilňuje imunitu, trávenie, tlmí zápaly a ženám hormonálne búrky. V záhrade vyzerá krásne a celú zimu živí vtáctvo

Jarabina sa odjakživa využívala v kuchyni, ale aj v liečiteľstve. Vďaka svojim chutným a užitočným plodom si vyslúžila niekoľko ľudových pomenovaní. Vysoký obsah vitamínu C v plodoch sa postaral o to, že je jarabina nazývaná aj citrónom severu. Známa je tiež pod názvom vtáčí strom, keďže jej plodmi sa počas neskorej jesene a zimy kŕmi vtáctvo. Odtiaľ pochádza aj botanický názov tejto dreviny – jarabina vtáčia.

12.10.2022 06:00
jarabina Foto:
debata (1)

Vo voľnej prírode rastie jarabina vtáčia najmä vo vyšších nadmorských výškach. Je to nenáročná drevina, ktorá znesie aj znečistené ovzdušie. V záhrade ju môžeme pestovať pre jej drobné letné biele kvety a jesenné žiarivo oranžové malvice. Vďaka nim a tiež vďaka dekoratívne krojeným zúbkovaným lístkom je obľúbená ako súčasť jesenných kvetinových aranžmánov.

Prečo ju pestovať v záhrade

Môžeme ju umiestniť samostatne alebo do živého plota, ktorý nám zabezpečí plnohodnotnú ochranu pred neželanými pohľadmi a hlukom. Jarabina vyzerá pekne v každom ročnom období, tešiť nás bude kvetmi, listami aj plodmi. Tie sú navyše liečivé a pre vtáctvo aj veľmi užitočné, pretože vďaka nim každoročne prežije zimu niekoľko desiatok vtáčích druhov. Plody sú najchutnejšie po prvých mrazíkoch, pretože vtedy zosladnú.

šišak bajkalský Čítajte aj Znižuje tlak, zmierňuje úzkosť, alergie aj zápaly. Pomáha, keď vám je zle od žalúdka a v záhrade vyzerá táto top liečivka krásne

Moravská a ešte iné druhy

Okrem jarabiny vtáčej rastie u nás aj jarabina moravská, pomenovaná podľa miesta, kde tento druh objavili. Z neho boli vyšľachtené kultivary, ktorých plody sa využívajú na výrobu kompótov a sirupov. Vyšľachtené kultivary majú sladké plody a od pôvodného druhu s trpkými plodmi ich rozoznáme podľa hladkých (nie zúbkovaných) listov.

Ako ju môžeme využiť

Okrem spomínaných druhov existuje ešte aj jarabina oskorušová známa ako oskoruša. Má zaujímavé plody pripomínajúce malé jabĺčka alebo hruštičky. Oskorušu poznajú najmä na Morave, kde sa z plodov vyrába pálenka. Jarabina je nabitá vitamínom C, preto je výborná na podporu imunity a proti jesenným a zimným infekciám. Plody majú aj protizápalové účinky, upravujú rozhasené trávenie – výborné sú pre starších ľudí. Ženám pomáhajú upraviť hormonálnu nerovnováhu.

mrazuvzdorné bylinky Čítajte aj Začína sa sezóna prechladnutia a kašľa. Netreba hneď kupovať tabletky, záhrada ponúka liečivú pomoc aj v zime

Pozor, čerstvé plody sú toxické

Kvety jarabiny zbierame v máji, plody v septembri a v októbri, keď obsahujú najviac liečivých látok. Čerstvé plody sú však mierne toxické, preto ich pred konzumáciou treba vysušiť alebo prevariť. Na sušenie je najlepšie umelé teplo, vhodná je sušička potravín alebo rúra. Jarabinový sirup pomôže nielen s trávením, ale aj ako posilňujúci prostriedok po prekonanej chorobe.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #víno #sirup #oskoruša #jarabina vtáčia #jarabina moravská
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december