Udržiava vlahu, dodáva živiny, dusí burinu. No mulčovanie môže narobiť aj škodu. Kedy ho radšej vynechať?

Stále málo pestovateľov vie, že pri pokrývaní substrátu sa dajú použiť rôzne materiály – zďaleka nielen ten najobvyklejší. Keď zaznie slovo mulč, väčšina záhradkárov si predstaví kôru. V pripravenej vrecovanej podobe je k dispozícii v každom hobby markete. Sú však aj iné druhy mulču, pričom niektoré sa môžu vyložene viac hodiť na určitý typ použitia.

14.10.2022 06:00
mulčovanie Foto:
debata

Základné dôvody použitia mulču sú vždy rovnaké: regulácia vlhkosti prostredia, dodávanie živín a dusenie buriny. Okrem toho v členitých terénoch redukuje eróziu a bez ohľadu na región i profil pozemku dobre chráni háklivejšie rastliny pred mrazom. Na posledný uvedený benefit myslite na sklonku jesene. V neposlednom rade záhony s mulčom vyzerajú úhľadnejšie a udržiavanejšie.

tienistá záhrada Čítajte aj Preč s trávnikom, sem s machom! Ako využiť nedostatky tienistej záhrady v jej prospech

Stredomorsky vonia a dlhšie vydrží

Mulču z kôry treba bez váhania uznať jeho univerzálnosť. Vlastnosťami vrátane optických pasuje na akýkoľvek úžitkový alebo okrasný záhon. Poslúži však aj ako dekoratívny prvok. Nemusíte zostať pri fádnych variantoch. Napríklad píniová kôra je esteticky príťažlivá a ešte aj funkčne zaujímavá. „Hrdzavý“ akcent je neprehliadnuteľný a vďaka prírodnému tónu zároveň nerušivý. Navyše, píniová kôra pekne „stredomorsky“ vonia a je odolnejšia ako štandardné varianty zo smreka alebo tuzemskej borovice. Bez narušenia účinnosti a konzistencie vydrží aj štyri roky.

Pozor na slamu, aby neprekvapila

Zatiaľ čo mulčovacia vrstva z kôry má siahať až do výšky desať centimetrov, aby splnila svoj účel, všetky ostatné materiály postačujú v polovičnom množstve. Informácia je dôležitá pri vyrátavaní potrebnej masy a kalkulácii nákladov. Tie určite nebudú neúnosne vysoké pri slame. Pokojne ju vyskúšajte ako alternatívu na zeleninové hriadky, ale aj pomedzi jahody a pod bylinky. Dbať treba na dôkladné vymlátenie zŕn, aby vás na jar nezaskočilo nežiaduce vzchádzanie.

jarabina Čítajte aj Drevina, ktorú nezloží mráz ani choroby. Posilňuje imunitu, trávenie, tlmí zápaly a ženám hormonálne búrky. V záhrade vyzerá krásne a celú zimu živí vtáctvo

Kríčkové ovocie sa cíti ako doma

Zdravé opadané lístie dokáže výborne izolovať a svojou postupnou degradáciou obohatiť dreviny: je osvedčeným zdrojom humusu. Ocenia ho napríklad maliny, jahody, čučoriedky. Budú sa cítiť ako vo svojom pôvodnom prostredí, teda na okraji lesa. Z trávnika však lístie odhrabte, aby nespôsobilo poškodenia. Takáto pokrývka odoberá svetlo a zvyšuje pravdepodobnosť hubových ochorení. Ponechanie opadaného lístia nadivoko prináša aj riziko úrazu pri podkĺznutí na prístupovom chodníku či príjazdovej ceste.

Štrk neponúka všetky prednosti

Ak už sme boli pri pažiti, dokáže sa osviežiť vlastnou pokosenou hmotou, tá však musí byť suchá a, samozrejme, výnimku tvorí zima. S poklesom teplôt sa totiž zhoršuje proces rozkladu. Pri poslednom skracovaní v danej sezóne teda nastavte kosačku tak, aby trávu aj vyzbierala. K spomenutým kríkom a stromom, predovšetkým bujne koreniacim, môžete porozhadzovať aj drevnú štiepku. Nevhodná je pre mladú flóru, pretože potláča rast. V skalke a popri cestičkách dobre vyzerá štrková drvina. V prípade tohto artiklu sa dá dokonale pohrať so štruktúrou i farbou. Nezabúdajte však, že neponúka všetky prednosti rastlinných mulčov: kameňmi nepohnojíte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mulč #mulčovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december