Nemusí byť vždy len zelená: Vysaďte ihličnany, čo vnesú farby do malej aj veľkej záhrady

Ihličnaté dekoratívne dreviny sú veľmi vďačné, pretože väčšinou nemajú vysoké nároky a záhradu skrášľujú dlhé roky až desaťročia. Vďaka nim sa ani v zime nemusíte vzdávať farieb, pretože vám ich zaručí správny výber druhov a kultivarov. Dôležité je pred výsadbou si overiť, do akej výšky a šírky stromy či kry dorastajú, aby vás po čase neprekvapili tým, že vám začnú uberať príliš veľa priestoru alebo slnka.

15.10.2022 06:00
ihličnany Foto:
debata

Pri výbere farebných okrasných drevín sa riadime základným pravidlom, že volíme buď teplé alebo studené odtiene ihličia. Nemusíte sa síce tohto pravidla striktne držať, ale jednotné ladenie odtieňov vyzerá vo výsledku lepšie. Keď zvolíte studené odtiene, vyberajte dreviny s modrým a sivomodrým sfarbením. Vnášajú do záhrady pokoj a počas sezóny sa skvele kombinujú s farebnými kvetmi.

Studené odtiene v rôznych veľkostiach

Veľmi pekné vysoké stromy sú v tejto farebnej skupine jedle, najmä severoamerická jedľa vznešená a jedľa srienistá. Vybrať si môžete medzi niekoľkými peknými kultivarmi, napríklad Compacta, Argentea alebo Glauca. Pokiaľ máte skôr suchú pôdu, lepší bude smrek, napríklad odroda Koster alebo Blue Diamond. Všetky sú vhodné do veľkých záhrad, odroda Fat Albert dorastá až do štyroch metrov. Stredne vysoká je zasa jedľa kórejská alebo rôzne jalovce. Modré môžu byť aj borovice, či už borovica lesná alebo drobnokvetá. Ak potrebujete skôr nízke ihličnany, tie môžete vysádzať aj ako solitéry. Dobrou voľbou je borovica hladká a pôdopokryvný jalovec.

jarabina Čítajte aj Drevina, ktorú nezloží mráz ani choroby. Posilňuje imunitu, trávenie, tlmí zápaly a ženám hormonálne búrky. V záhrade vyzerá krásne a celú zimu živí vtáctvo

V teplých odtieňoch a rôznych výškach

Ihličnany v teplých odtieňoch žltej a bronzovej sú vhodné do tmavších zákutí záhrady, ktoré dokážu pekne rozžiariť. Tento efekt však dosiahnete iba vtedy, keď nebude výsadba príliš hustá. Vysokým zástupcom tejto skupiny je napríklad libanonský céder Atlantica Aurea alebo borovice. Stredne vysoké zlatisté sú rôzne cyprušteky (Lane, Stardust, Lutea). Aj jalovec má zlaté odrody, sú vhodné na suchšie a slnečné miesta. Pekne sa zafarbuje tiež tis a tuja Jantar. Z nízkych druhov sem patrí jalovec (borievka) obyčajný a odrody cyprušteka (napr. Minima aurea) a tuje (Golden Tuffet). Zlaté ihličie má aj borovica horská, odroda Carsten's.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #borovica #ihličnany #smrek #Tuja #cypruštek
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december