Napádajú ovocné stromy, zeleninu, trvalky aj niektoré kry. Čo prezradí roztočce a ako s nimi zatočiť?

Keď si ho všimneme, veľmi ľahko ho identifikujeme. Na listoch sa objavia bledé škvrny, listy postupne strácajú farbu a na okrajoch sa stáčajú. Môžu aj opadať a rastlina zahynie. Obávaný škodca roztočec snovací napáda ovocné stromy - jablone, broskyne, slivky, ale aj jahody, uhorky a rajčiaky.

28.10.2022 06:00
roztočce Foto:
debata

Okrem ovocia a zeleniny ničí roztočec aj niektoré trvalky, napríklad prvosienky a montbrécie, a tiež kry, vrátane ruží. Náchylnejšie na napadnutie roztočcami sú izbové a skleníkové rastliny, rastliny pestované v studenom parenisku a aj tie, ktoré sú umiestnené vo fóliovom tuneli. Keď sú rastliny silno napadnuté, môžu aj zahynúť. Pri slabšom napadnutí sa zhoršuje kvalita plodov.

Ako ho na rastline zbadáme?

Keď je už napadnutie rastliny týmto škodcom vážne, najlepšie ho vidieť po zalievaní. Vtedy sa na jemných až skoro neviditeľných pavučinkách medzi rastlinami a listami zachytia kvapôčky vody, ktoré nám ukážu výskyt roztočcov. Uvidíme ich aj večer, keď na ne posvietime baterkou. Voda a svetlo baterky sú užitočné pomôcky, ktoré treba rozhodne použiť. Na voľné oko sa nespoliehajte, roztočce sú len ťažko viditeľné, a to najmä spočiatku.

izbové rastliny Čítajte aj Blednú, padajú, hynú. Čím teraz najviac škodíte izbovkám a pri ktorých rastlinách to neplatí? A prečo rastliny neotáčať za svetlom?

Darí sa mu v suchu a teple

Roztočec snovací miluje teplé a suché prostredie, preto tak často napáda práve izbové a skleníkové rastliny. Z tohto dôvodu jeho vývoj najviac narušíte, keď budete pôdu často polievať a tiež často kropiť rastliny. Treba si dať tú námahu a kropiť aj spodnú stranu listov. Nie je to síce veľmi praktické, ale potrebné, pretože práve tam sa roztočce rozmnožujú. Počas pekných dní pomáha vyniesť izbové a skleníkové rastliny von, aby neboli v suchom a teplom prostredí, ktoré im tak vyhovuje. Pomôžu aj žlté lepové doštičky, ktoré zavesíme už na priesady.

Pomôže čistota a dravé roztoče

Koncom jesene je potrebné odstrániť zvyšky rastlín, čím znemožníme roztočcom prezimovať. Prázdne črepníky vymyjeme dezinfekčným prostriedkom. Na boj s roztočcami si môžeme pozvať mocných pomocníkov. Do skleníka zamoreného roztočcami nasadíme pomocou plsteného pásu dravé roztoče Phytoseiulus persimilis. Jedinec tohto druhu za deň skonzumuje päť dospelých alebo až dvadsať mladých roztočcov. Rozmnožuje sa rýchlejšie ako roztočce, a tak ich počtom rýchlo prevýši. Po skonzumovaní zásob potravy roztoč zahynie. V prípade potreby ho treba znovu nasadiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #ovocné stromy #trvalky #roztočec snovací
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december