Sadíme, režeme a ošetrujeme maliny: Aké sú výhody jesenných kultivarov a prečo od kríkov odhŕňať mulč, keď je taký dôležitý?

Maliny sú skutočným pôžitkom pre naše chuťové bunky. V súčasnosti máme na výber toľko kultivarov, že už nie sme odkázaní len na letný zber tohto chutného ovocia. Neskoré maliny rodia vo vhodných podmienkach dokonca lepšie ako letné, pretože s jesennými dažďami dostávajú extra dávku vlahy. V záujme dosiahnutia bohatej úrody je potrebné pripraviť malinám úrodnú, mierne kyslú pôdu, ktorá má dostatočnú vlhkosť, no nie je premáčaná.

29.10.2022 06:00
maliny Foto:
debata

Čo treba urobiť pred výsadbou

Jesenné maliny budú rodiť dlhé roky, ak im pripravíme vhodné podmienky. Okrem správnej pôdy tiež potrebujú, aby pred výsadbou v záhone nebola žiadna burina. Hoci malinám najviac vyhovuje slnečné miesto, poradia si aj v polotieni, kde si dokážu lepšie uchovať vlhkosť. Do pôdy zapracujeme organické hnojivo, môžeme ho aj rozprestrieť po povrchu. Pôda pod malinami potrebuje každoročné mulčovanie. Na jar prihnojujeme univerzálnym hnojivom.

Jesenné oporu nevyžadujú

Niektoré maliny majú vyššie nároky na presvetľovanie a oporu. To sa týka predovšetkým letných kultivarov, ktoré rodia na minuloročných konároch. Jesenné kultivary rodia na tohtoročných výhonkoch a opora tu nie je potrebná, a to napriek tomu, že sa dosť rozkonárujú. Maliny radšej kupujme u overených predajcov, ktorí garantujú zdravé rastliny bez chorôb a škodcov.

lieskové oriešky Čítajte aj Nenáročný a užitočný ker: Ľahko sa pestuje, rozmnožuje, vytvorí aj živý plot, dáva oriešky. A to ešte nie sú všetky jeho plusy

Ako sa o rastliny starať

Letné kultivary režeme koncom leta, pričom odstraňujeme výhonky, ktoré rodili a nechávame tie, ktoré vyrástli tento rok a budú rodiť na budúci rok. Odstraňujeme aj všetky slabé výhonky a vo februári zrežeme výhonky asi o 15 centimetrov. Jesenné kultivary zrežeme vo februári pri zemi. Nezabúdajme, že vtáctvo miluje maliny, preto kry chránime sieťou alebo klietkami. Maliny často napádajú škodcovia maliniar sivý a maliniar plstnatý. Kry pred nimi ochránime postrekom, môžeme použiť aj pasce na hmyz. Pomáha odhrnutie mulču, aby sa vtáctvo ku škodcom ľahšie dostalo.

Ako ich rozmnožovať a chrániť

Maliny môžeme aj jednoducho množiť, pokiaľ sú úplne zdravé, bez známok napadnutia chorobami.Je to dôležité, pretože vírusové ochorenia sú u malín časté. Pri množení vykopeme odnož vyrastajúcu z rozrastajúcich sa koreňov a zasadíme ju v rovnakej hĺbke ako bola predtým. Môže sa stať, že na listoch krov sa začnú objavovať žlté škvrny. Znamená to, že pôda je skôr alkalická, čo malinám nevyhovuje a pôdu treba obohatiť pomocou príslušných zmesí. S ich výberom poradia v špecializovaných obchodoch.

Ako postupovať pri sadení

  • Práve v tomto období nakupujeme letné aj jesenné kultivary. Voľnokorenné sadenice môžeme vysádzať na jeseň alebo aj na jar. Po celý rok sa dajú sadiť kontajnerové sadenice, pri ktorých prakticky neexistuje riziko, že by sa neujali.
  • Pred výsadbou namočíme korene sadeníc na polhodinu do vedra s vodou. Na záhon ich vysádzame iba vtedy, keď je pôda dobre pripravená a v termíne, keď nemrzne.
  • Vzdialenosť medzi sadenicami má byť 40 – 60 centimetrov, medzi pásmi okolo metra a pol, aby sa dalo ku kríkom ľahko dostať pri zbere úrody.
  • Proces výsadby ukončíme dôkadným zaliatím a prihnojením organickým hnojivom. Rastliny treba dobre polievať aj počas prvej jari a leta, najmä v suchých obdobiach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #maliny #mulčovanie #kyslá pôda #jesenné kultivary
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december