Pomáha pri prechladnutí a zápaloch, môžete ju použiť namiesto kávy aj na zahusťovanie pri varení. Je fantastická surová aj varená, ako príloha aj samostatne

Okra dokáže v teplejších regiónoch Slovenska odolať aj vonku, rátajte však so založením tejto exotiky v interiéri a aj potom jej radšej doprajte ochranu. Pestovaním jednoročnej do dvoch metrov dorastajúcej okry – úplne pôvodne zrejme pochádzajúcej z Indie – sa preukázane zaoberali už starovekí Egypťania dvetisíc rokov pred naším letopočtom.

01.11.2022 15:00
okra Foto:
debata (2)

Neskôr sa rozšírila prakticky do všetkých subtropických a tropických oblastí. Chuťou trochu pripomína zelenú fazuľku, je však pikantnejšia. Pochybujeme síce, že v stredoeurópskych končinách budete mať ambíciu a dôvod použiť okru (Abelmoschus esculentus) označovanú aj za ibištek jedlý na spletanie povrazov, výrobu papiera či praženie semien ako imitácie kávy, ale do úvahy to prichádza. V stredomorskej kuchyni je zatiaľ populárnejšia ako v našej. Dopestujte si ju aspoň v testovacom množstve ako spestrenie úžitkovej zóny záhrady. Varenú alebo dusenú ju môžete podávať k hydine či rybám.

Púšťa sliz, využite ho

Pri tepelnej úprave púšťa okra alias bamja alebo gumbo vo vode rozpustný sliz, ktorý môžete využiť pri zahusťovaní pokrmov, ale aj ako základ domáceho prípravku proti prechladnutiu či zápalu slizníc. Ak chcete procesu uvoľňovania rôsolu zabrániť, stačí struky predtým ponoriť do octovej alebo citrónovej vody. Kreolská gastronómia zase pozná omáčku v kombinácii s rajčinami a cesnakom. Konzumovať sa dajú aj surové struky bez akejkoľvek úpravy, a to ako šalát tiež so spomenutými rajčinami a cesnakom, eventuálne s cibuľou. Alternatívami sú aj nasušenie toboliek, respektíve konzervovanie, ba dokonca lisovanie oleja.

mrazuvzdorné bylinky Čítajte aj Začína sa sezóna prechladnutia a kašľa. Netreba hneď kupovať tabletky, záhrada ponúka liečivú pomoc aj v zime

Skleník ako poistka

Ibištek jedlý v angličtine prezývaný dámsky prst si vyžaduje humóznu a na živiny bohatú pôdu. Ak sa odhodláte na pestovanie vonku, nájdite mu slnečné a chránené stanovište podľa možnosti aspoň vo fóliovom tuneli, ale ideálne v skleníku. Semená vysejte začiatkom apríla do špeciálneho kontajnera alebo misky. Vrecúško s päťdesiatimi semienkami dostanete zhruba za dve eurá. Klíčenie môžete urýchliť namočením osiva na jeden deň do vody. Udržiavajte v teplote nad 20 stupňov a vo vlhkom prostredí.

Zaštipnite a podoprite

Približne po týždni popresádzajte do decimetrových nádob, ponechajte ich v teple a pravidelne polievajte. Koncom mája presuňte sadeničky do skleníka pri spone 60 krát 30 centimetrov. Najneskôr po dosiahnutí výšky po kolená zaštipnite pre povzbudenie rozvetvenia. Zároveň výhonkom pomôžte vertikálnymi šnúrkami či podobnými oporami. V týždňovej frekvencii obohaťte tekutým hnojivom, priebežne okopávajte, odburiňujte, výdatne dodávajte vlahu.

Zberajte do týždňa po odkvitnutí

Zber zelených kužeľovitých zbrázdených strukov prichádza koncom leta už necelý týždeň po odkvitnutí bledožltých kvetov. Tobolky s piatimi vnútornými puzdrami sú vtedy ešte krehké a neobsahujú rozvinuté sivé guľovité semená. Samozrejme, môžete si cielene počkať niekoľko týždňov práve na ne: v svetlohnedých už vysychajúcich strukoch sú ako hrášok, podobne sa spracúvajú.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #okra #ibištek jedlý #stredomorská kuchyňa #tobolky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december