Prichádzajú neskoro, ale jesenné a zimné záhony zaplavia farbami. Ktoré stromy, kry a kvety kvitnú najkrajšie odteraz až do jari?

Príroda myslí na všetko a aj na sklonku jesene nám poskytuje možnosť rozveseliť záhony farbami. V období, keď už od záhrady veľa nečakáme, prichádzajú v plnej kráse niektoré kvetiny, ktoré kvitnú pestrou škálou farieb od bielej až po sýtu fialovú alebo červenú. Niektoré z nich sú schopné tešiť nás kvetmi nielen na konci jesene, ale aj neskôr, dokonca po celú zimu.

02.11.2022 06:00
jesenné kvety Foto:
debata

Kvitne až do januára

Rastlinou, ktorá kvitne od novembra až do januára či dokonca do marca, je napríklad štvorročná kamélia vernalis Yuletide. Tento vždyzelený ker kvitne červeno-žltými žiarivými kvetmi. Vysádzame ho vtedy, keď nemrzne a určite nie na východnú stranu, kde by mu kvety poškodilo ranné slnko. Takisto višňa subhirtella Autumnalis kvitne väčšinu jesene a po celú zimu, a to od októbra až do apríla. Kvety sú jemne ružové. Tento vzrastom malý strom je vhodný do stredne veľkej záhrady. Potrebuje slnečné miesto a dobre priepustnú pôdu. Táto višňa potrebuje v lete rez ako prevenciu striebristosti listov.

sadenie cibuliek Čítajte aj Vysádzajte okrasné dreviny a cibuľky, vytvorte úkryt ježkovi, zateplite trvalky a donúťte tekvičky dozrieť

Záhradu farbia na ružovo

Ružovými a bielymi kvetmi kvitne cyklámen neapolský (hederifolium), ktorému sa darí pod listnatými stromami a krami. Potrebuje slnko alebo čiastočný tieň a humóznu, dobre priepustnú pôdu. Ružovou až purpurovou kvitne ľalia nerine bowdenii (na obr.). Jej kvety môžu byť aj biele. Táto rastlina kvitne od septembra do novembra na štíhlych, no pevných stonkách. Nerine je vhodná na pestovanie v nádobách alebo v skupinách na záhonoch. Potrebuje slnečné miesto a dobre priepustnú pôdu.

Keď kraľuje žltá

Od novembra do marca kvitne vždyzelený ker mahónia Winter Sun. Vďaka žiarivým žltým kvetom je vhodná do tmavších záhradných zákutí. Potrebuje dobre vyživenú a priepustnú pôdu. Žltú farbu prinesie do záhrady aj fialka záhradná (wittrockiana), ktorá zakvitne počas miernych jesenných a zimných dní, a to od októbra až do marca. Darí sa jej na slnečnom alebo poloslnečnom mieste vo vlhkej, no dobre priepustnej pôde. A pokiaľ chcete mať v záhrade od septembra do novembra koberec žltých kvetov, zvoľte šternbergiu lutea, známu aj ako zimný narcis, lužanka žltá alebo jesenný krokus. Tento kvet rastie rýchlo na slnečných miestach s dobre priepustnou pôdou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cyklámen #kamélia #jesenné kvety #mahónia #nerine
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december