Čo trápi čerešne a slivky a ako im v tomto období pomôcť? Plus rady, ako ich rezať a ako naviesť stromy, aby rodili viac ovocia

Čerešniam a višniam sa darí v humóznej, mierne suchej pôde. Pokiaľ je pôda skôr vlhká, objem aj kvalita úrody sú horšie. Naopak stromom prospieva slnko a vzduch. Nakupujeme stromčeky s rovným kmeňom a dobre vyvinutým stredným výhonom. Výsadbová jama by mala byť taká veľká, aby mal koreňový bal dostatok priestoru. Oporný kôl pomôže stromček stabilizovať. Po výsadbe potrebuje stromček výdatnú zálievku. Mulčovaním ochránime koreňovú zónu pred vysychaním. Okrem jesene je vhodný čas na výsadbu ešte skorá jar.

02.11.2022 15:00
ovocné stromčeky Foto:
debata

Na višne s pílkou a nožnicami

Višne rodia zvyčajne na jednoročných konároch, ktoré sú ešte pomerne slabé a stále rastú. Na zachovanie tvaru koruny a rodivosti stromu je potrebné višne hneď po letnom zbere úrody silno zrezať. Odstránime staršie vyrodené výhony zvnútra stromu smerujúce nahor. Keď zrežeme aj konáre smerujúce dovnútra koruny, nemusíme už robiť zimný rez. Pri rezaní však stále postupujeme opatrne. Príliš silný presvetľovací rez by negatívne ovplyvnil rodivosť stromu, príliš silný omladzovací rez by zasa mohol spôsobiť klejotok.

zimný rez Čítajte aj Rezu stromov a krov sa netreba báť: Zoberte do ruky nožnice a vdýchnite drevinám počas zimy nový život. Poradíme, ako na to

Režeme slivky a mirabelky

Slivky aj mirabelky rodia na dvojročných a trojročných konároch. Každoročný rez pomôže zachovať rodivosť stromu. Treba rátať s tým, že približne po piatich rokoch začne strom rodiť čoraz menej, pretože drevo je vyčerpané. Ideálny čas na presvetľovanie je koncom jesene po zbere úrody a opadnutí listov. V tomto čase odstránime kostrové a plodné výhony a tiež všetky výhony, ktoré rastú priamo nahor a dovnútra koruny. Čím bližšie sú postranné výhony vodorvnému smeru rastu, tým skôr nasadia kvety a plody. Konáre rastúce šikmo nahor môžeme do správneho smeru naviesť zavesením závažia. Závažie odstránime po dvoch až troch mesiacoch.

Bojujeme so škodcami

Čerešne a višne môžu od konca mája trpieť stáčaním listov a deformáciou výhonov. Príčinou týchto viditeľných abnormalít je napadnutie voškami – s nimi nám pomôže ich prirodzený nepriateľ lienka. Pri kôstkovinách sa často objavuje tzv. klejotok – lepkavá hmota, ktorá sa podobá na živicu. Vzniká v dôsledku stresových podmienok, ako je napríklad nedostatok živín. Spúšťačom môžu byť aj rôzne poškodenia, či už sú to mrazové trhliny, premáčaná pôda alebo škodcovia. Červivosti čerešní zabránia žlté lepové dosky, ktoré zavesíme ešte pred kladením vajíčok škodcov. Feromónovými lapačmi môžeme zachytiť samčeky druhej generácie, ktoré vylietavajú v júni. Proti obaľovačovi slivkovému sa bránime výsadbou raných odrôd.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #slivky #čerešne #višne #škodcovia #mulčovanie #výsadbová jama #ovocné stromčeky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december