Ker čo krásne kvitne, bohato rodí a nepotrebuje veľa. Jeho plody ochránia pred zimnými virózami aj poruchami trávenia, v kuchyni sú na nezaplatenie

Dulovec japonský je nízky opadavý ker, ktorý na jar pekne kvitne oranžovými a červenými kvetmi. Je hustý, má tŕnisté konáre, dosahuje výšku okolo metra a pol a šírku asi dva metre. Keďže patrí medzi cudzoopelivé rastliny, je potrebné vysádzať aspoň dve, ideálne však tri odrody. Plodom dulovca je žltá alebo žltozelená malvica s veľkosťou okolo päť centimetrov, ktorá vzhľadom pripomína malé jabĺčka.

03.11.2022 06:00
dulovec nádherný Foto:
Dulovec nádherný určite poznáte vďaka neprehliadnuteľným kvetom. Hodí sa skôr do voľne rastúcich živých plotov, napríklad v kombinácii so žltou zlatovkou prostrednou. Dulovec sa reže po odkvitnutí.
debata (2)

Pestovanie je jednoduché

Dulovec nemá príliš veľké pestovateľské nároky. Potrebuje len dostatok slnka, ideálnym stanovišťom je pre túto drevinu svah. Pôda by mala byť vyživená, dostatočne priepustná, s pH menším ako 6. Ker je citlivý na výskyt buriny, preto dbáme na to, aby miesto výsadby nebolo zaburinené, čo však platí v princípe pre všetky kry. Dulovec veľmi dobre znáša zimu, vydrží mráz až do mínus 26 stupňov. Kvety bez problémov znesú teplotu mínus päť stupňov. O umožňuje pestovať dulovec aj v iných ako teplých oblastiach.

okra Čítajte aj Pomáha pri prechladnutí a zápaloch, môžete ju použiť namiesto kávy aj na zahusťovanie pri varení. Je fantastická surová aj varená, ako príloha aj samostatne

Vysadíte ho kedykoľvk

Ak plánujete vysádzať dulovec, môžete to urobiť v ktoromkoľvek období roka, okrem času, keď je pôda premrznutá. Dulovec kúpite v nádobe a ideálne je umiestniť ho do záhrady na jar alebo na jeseň v tradičných termínoch výsadby drevín. Pôda by mala byť prihnojená. Pokiaľ sa o výsadbu dulovca dobre staráme, bude nám prinášať úrodu aj 20 rokov. Starostlivosť spočíva najmä v pravidelnom odstraňovaní buriny a mulčovaní. Dulovec je vysoko odolný voči chorobám a škodcom, čo je jeho ďalšie veľké pestovateľské plus. Občasné hubové ochorenia sa dajú ľahko vyriešiť postrekom.

Správnym rezom k dobrej úrode

Tento ker režeme hneď po vysadení a potom pravidelne po celý čas pestovania. Prvým výchovným rezom podporíme rozkonárenie, potom sa už zameriavame na presvetľovanie a udržanie vzdušnosti. Dulovec rodí bohato. Plody zbierame vtedy, keď sú zafarbené intenzívne žlto. Skladujeme ich dva až tri mesiace pri teplote okolo jedného stupňa. Čerstvé plody nie je zvykom konzumovať, zato z nich môžeme vyrobiť skvelé sirupy, džemy, kompóty, vína, likéry, destiláty aj limonády. Plody sú bohaté na vitamín C a vlákninu, vďaka čomu pomáhajú posilňovať imunitu aj zdravé trávenie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #imunita #burina #ker #vysádzanie #mulčovanie #dulovec japonský
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december