Zelená oáza aj v zime

Hoci vonku sneží a teplota je pod bodom mrazu, doma môžete mať aj počas týchto dní doslova zelenú džungľu. Mnohé z druhov, ktorých domovinou sú teplejšie oblasti, vám totiž dokážu naplniť zimnú záhradu životom.

04.11.2022 00:00
joj-zahrada

Medzi takéto druhy patrí obľúbený fikus, exotická tilandsia, či zaujímavý krčiažnik, teda rastliny, ktorých domovom sú teplé a vlhké oblasti. No na druhej strane s nimi v zimnej záhrade môžete pestovať aj druhy, ktoré pochádzajú z horúcich, ale zato suchých oblastí. Takými rastlinami sú nezvyčajná slonia noha, veľmim dobre známa juka, či rôzne kaktusy. Pri správnej starostlivosti vám môžu všetky druhy pekne prosperovať a vytvárať zaujímavú živú kompozíciu aj v zime.

joj-kvety, nova zahrada, pr

1.Fikus kaučukový Ficus elastica

Fikusy sú príbuzné s figovníkom a ako izbovky sa pestujú pre nápadné okrasné listy. Okrem zjavnej krásy sú vďačnými rastlinami, ktoré nie je náročné pestovať. Fikus kaučukový pochádza z Ázie, kde rastie ako strom dosahujúci výšku niekoľko desiatok metrov.

Starostlivosť

Obľubuje vyššiu vzdušnú vlhkosť, preto môže byť umiestnený v blízkosti zvlhčovača vzduchu. Prípadne mu listy príležitostne roste rozprašovačom.

Najviac mu vyhovuje rozptýlené svetlo, no dobre tiež znáša aj polotieň a tieň. Chráňte ho však pred prievanom a nepremiestňujte ho z miesta na miesto.

Polievajte ho raz do týždňa, no v lete môžete častejšie. V zime zasa zálievku znížte na minimum. Dávajte pozor, aby nikdy nestál vo vode. Naopak – zalievajte ho vždy až vtedy, keď vrchná vrstva pôdy preschne.

Hnojte ho každý mesiac, okrem zimných, a to hnojivom pre zelené izbové rastliny. Každý druhý rok, na jar ho presaďte do nového črepníka, ktorý je o niečo širší ako ten pôvodný.

2.Fikus Ficus lyrata

Ficus lyrata vás na prvý pohľad zaujme výraznými okrasnými listami. Tie totiž svojím tvarom nápadne pripomínajú hudobný nástroj staroveku – lýru. Vo svojej domovine, v západnej Afrike, rastie ako strom, ktorý dosahuje aj 30 metrovú výšku. V zimnej záhrade však táto veľkosť „nehrozí“ a svojím vzhľadom nám vytvorí pocit zelenej džungle.

Starostlivosť

Na pestovanie je naozaj nenáročný, rovnako ako jeho príbuzný Fikus kaučukový najlepšie je pre neho rozptýlené svetlo, no takisto dobre znáša aj polotieň. Zle však naňho pôsobí prievan a blízkosť radiátora.

Pri zalievaní sa riaďte jednoduchým pravidlom: medzi jednotlivými zálievkami nechajte vrchnú vrstvu substrátu preschnúť. V zime zalievajte len minimálne.

Takisto obľubuje vyššiu vzdušnú vlhkosť, no rastie aj bez nej. Bude však vďačný, ak mu listy príležitostne zarosíte.

Hnojte ho každý mesiac, okrem zimných, a to hnojivom pre zelené izbové rastliny. Každý druhý rok, na jar ho presaďte do nového črepníka, ktorý je o niečo širší ako ten pôvodný.

3.Tilandsia Tillandsia xerographica

Táto Tilandsia má charakteristické šedo striebristé listy a veľmi zaujímavý tvar. Ide o vzácny druh vzdušnej rastliny, ktorá sa nepestuje v črepníku. Vlhosť totiž absorbuje priamo zo vzduchu. Pestovať ju preto môžete vo vázach, sklenených teráriách, alebo len tak zavesenú v zimnej záhrade.

Starostlivosť

Tilandsie nevyžadujú priame slnko, obľubujú skôr rozptýlené svetlo. Tmavšie druhy zvládnu aj polotienisté miesta. Milujú vyššiu vzdušnú vlhkosť, takže sú vhodné aj do miestností, ktoré sú vlhkejšie, napríklad kúpeľne s oknom. Keďže sa Tilandsie nepestujú v črepníkoch – ani ich nemáte ako poliať. Potrebnú vlhkosť im dodáte tak, že ich pravidelne rosíte a to každý druhý deň. Druhou možnosťou je, že ich raz za týždeň celé namočíte aspoň na hodinu do vody. Potom ich necháte odkvapkať, „hlavou“ nadol a znova nzasvesíte v zimnej záhrade.

Aj keď vyzerajú nebezpečne – Tillandsie nie sú jedovaté, a teda sú bezpečné pre domáce zvieratá.

4.Krčiažnik Nepenthes

Krčiažniky dostali názov podľa vázovitého tvaru ich listových pascí. V nich vytvárajú tráviacu tekutinu slúžiacu na utopenie a strávenie hmyzu. Krčiažniky, akokoľvek romanticky na vás pôsobia – sú totiž mäsožravé rastliny. Väčšina z nich pochádza z tropických oblastí Juhovýchodnej Ázie, kde je veľa vlhka a tepla.

Starostlivosť

Krčiažniky sú vlastne liany, ktoré milujú nepriame, rozptýlené svetlo. Vysádzajte ich do priepustného substrátu, ktorý si môžete namiešať aj sami. Stačí ak v pomere jedna ku jednej zmiešate rašelinu a perlit. Dostať kúpiť však aj špeciálne substráty na mäsožravé rastliny, kde sú všetky zložky optimálne vyvážené.

Hoci je krčiažnik nenáročný – nevyhnutná je pravidelná zálievka. Ak naňho v tomto smere zabudnete – neodpustí vám to. Veľmi dobre krčiažniku prospieva aj vyššia vzdušná vlhkosť. Preto rastlinu pravidelne roste odstátou vodou a pomocou rozprašovača.

5.Slonia noha Beaucarnea recurvata

Táto rastlina je obľúbená práve kvôli vzhľadu, ktorý pripomína palmu, no v omnoho menšej verzii. Je to vďaka tvaru a spôsobu rastu listov, ktoré sú výsledkom prispôsobenia sa náročným podmienkam suchých mexických oblastí. Odtiaľ totiž pochádza.

Starostlivosť

Má minimálne nároky a dlhú životnosť. Zaujímavosťpou je, že je príbuzná Juke. Najradšej má teplotu 20–25°C a ideálne je pre ňu slnečné stanovište.

Polievajte ju vždy až po vyschnutí substrátu. Na jar a v lete rastlinu polievajte zriedka a v zime zálievku obmedzte na minimum.

Počas vegetačného obdobia primiešajte do bežnej zálievky tekuté hnojivo aj to približne raz za mesiac. Pravdelne odstrihávajte suché a poškodené listy, ktoré môžu odoberať živiny zdravým častiam rastliny.

6. Juka Yucca

Juka pochádza z podobných suchých a horúcich podmienok, ako slonia noha a veľmi zjednodušene možno povedať, že vyžaduje rovnaké podmienky pestovania, aj starostlivosť. Podobne ako slonia noha, aj juka využíva drevnú stonku, ako zásobný orgán na vodu.

Starostlivosť

Juka obľubuje dostatok rozptýleného svetla, ideálne z viacerých strán. Počas leta ich dokonca môžete pestovať vonku, na slnečnej terase alebo dvore. Ak má juka svetla menej, je vytiahnutá a listy má slabšie. Celá rastlina dáva zjavom najavo, že trpí.

Kým v lete juka vyžaduje bežnú izbovú teplotu alebo pobyt vonku, v zime jej rozhodne doprajte nižšie teploty. Stačí, ak sa budú pohybovať okolo desiatich °C. Vyššie teploty v zime juke doslova prekážajú. často je to dôvod, prečo sa im nedarí a zoslabnú.

Pozor aj na zalievanie v zime. Stačí ich zaliať raz za týždeň, prípadne raz za 10 dní. Vždy však skontrolujte aj prebytočnú zálievkovú vodu v podmiske a vždy ju vylejte.

Vo forme zálievky, alebo tyčiniek môžete juku hnojiť hnojivom na palmy, no nikdy ju nehnojte v zime.

7. kaktus Echinopsis, Trichocereus

Kaktusy z týchto rodov majú typický vzhľad a sýtu farbu. Aj po odkvitnutí sú tieto kaktusy majestátnou ozdobou každého interiéru. Celé ich telo je zásobáreň na vodu, čo napovedá, že tieto kaktusy pochádzajú zo suchých, teplých oblastí.

Milujú svetelné stanovište a priepustný substrát. Ideálne je, ak ho sadíte do špeciálneho substrátu na kaktusy. Zásadne však do črepníka s odtotkovým otvorom, inak sa môžete s kaktusom rýchlo rozlúčiť. Nadmerná vlhkosť totiž môže nenávratne poškodiť korene.

V zime preto kaktusy zalievajte len raz za mesiac, hoci v lete môžete zalievanie zdvojnásobiť.

Kaktusy výborne znášajú letné horúčavy a v zime zasa úplne spokojne izbovú teplotu v interiéri. Doslova sa o kaktusy netreba nijako špeciálne starať, prežijú as bez vašej pozornosti.

joj logo
chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december