Keď ovocný strom plače: Ako predísť glejotoku, mŕtvici a častým infekciám, ktoré sa šíria odteraz až do jari najmä na kôstkovinách

Stretol sa s ním azda každý pestovateľ ovocných stromov, najmä kôstkovín, na ktorých sa objavuje vo zvýšenej miere. Glejotok pripomína živicu a vzniká buď na miestach mechanického poškodenia kôry alebo je znakom choroby. Glejotok na strome netreba podceňovať, pretože môže viesť až k odumretiu dreviny. Ohrozené sú najmä čerešne a v princípe stromy rodu Prunus.

03.11.2022 15:00
glejotok Foto:
debata

Ako to vyzerá

Glejotok stromu zbadáme ľahko. Z kmeňa a konárov prýšti svetlohnedá až tmavohnedá hmota, ktorá konzistenciou pripomína živicu. Je gumovitá a postupne tuhne. Glejotok sa prejaví aj na listoch, ktoré žltnú a začnú sa scvrkávať, zakrpatievať. Konáre neskôr odumrú. Boj s glejotokom nie je jednoduchý a nemusí byť vždy ani úspešný. Rozhodne treba odstrániť vytečenú hmotu a vyrezať odumreté drevo. Životaschopnosť stromu podporíme hnojením, zálievkou a nástielkou.

Vzniká po poškodení aj chorobe

Glejotok sa objavuje najmä na kmeni a hrubších konároch a môže byť dôsledkom mechanického poranenia dreviny alebo aj napadnutia chorobu či škodcom. Poranenia stromov vznikajú rôzne a niekedy ich spôsobíme aj my neopatrnou manipuláciou nástrojmi v okolí stromu. Vznikajú tak rôzne zárezy a záseky, svoju úlohu to zohráva aj mráz, ktorý spôsobuje na strome mrazové trhliny. Konáre sa môžu aj zlomiť. Bez ohľadu na to, ako rana vznikla, vždy cez ňu môžu preniknúť do stromu choroboplodné zárodky. Infekcii však môžeme predísť okamžitým ošetrením poškodeného miesta. V opačnom prípade by strom mohol dostať mŕtvicu a odumrieť.

ovocné stromčeky Čítajte aj Čo trápi čerešne a slivky a ako im v tomto období pomôcť? Plus rady, ako ich rezať a ako naviesť stromy, aby rodili viac ovocia

Keď strom dostane mŕtvicu

Ak cez poškodené miesto vstúpi do stromu hubová infekcia, spôsobí apoplexiu, ľudovo nazývanú aj mŕtvica stromu. Postihuje predovšetkým marhule, ale aj broskyne. Šíri sa od poškodených a odumretých častí k zdravým konárom, preto je dôležité rany ošetrovať a odumreté konáre odstraňovať. Hlavnou sezónou hubových infekcií je obdobie od novembra až do jari, teda vegetačný pokoj. Preto si práve teraz musíme stromy začať lepšie všímať. Glejotok je jasným znakom, že strom sa neteší plnému zdraviu.

Spôsobiť ho môžeme aj rezom

Na glejotok a infekcie sú náchylné najmä kôstkoviny, preto sa v období vegetačného pokoja snažíme nezasahovať do celistvosti stromov rezom. V strome totiž v tomto čase neprúdi miazga, čo výrazne oslabuje jeho schopnosť regenerácie. Preto necháme rez až na jar, a to v časovom intervale od pučania do kvitnutia a aj neskôr, po zbere úrody. Zároveň urobíme postrek proti hubovým chorobám a rany ošetrujeme aj v období vegetácie.

dulovec nádherný Čítajte aj Ker čo krásne kvitne, bohato rodí a nepotrebuje veľa. Jeho plody ochránia pred zimnými virózami aj poruchami trávenia, v kuchyni sú na nezaplatenie

Postrach menom obaľovač

Každý záhradkár pozná obávaného škodcu ovocných stromov obaľovača kôrového. Napáda najmä kôstkoviny, pričom uprednostňuje staré alebo poškodené stromy, ktoré sú preňho ľahšou korisťou. Húsenice obaľovača zimujú pod kôrou, na jar sa zakuklia a zhruba v máji vyletujú dobre známe podlhovasté hnedé motýle so žltou kresbou. Samičky potom kladú vajíčka do trhlín v kôre a celý cyklus sa opakuje. V tomto prípade sa nemôžeme spoliehať na to, že cez zimu škodca vymrzne, pretože dokáže prezimovať pod kôrou. Výskyt obaľovača prezrádzajú okrem motýľov aj vyhryzené cestičky, kôpky trusu a glejotok. Postihnuté konáre je potrebné rezať až do zdravého dreva a rany ošetriť balzamom s fungicídom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #rez #škodcovia #mrazové trhliny #glejotok #hubové ochorenie #obaľovač #apoplexia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december