Potrebujete hustý živý plot nenáročný na prácu? Rastie dobre, a pritom mu stačí jedno zastrihnutie ročne

Túto drevinu vhodnú na živý plot pritom máme doslova pod nosom. Jej najväčší výskyt v Európe je práve u nás, na Slovensku, konkrétne v Harmaneckej doline, kde rastie až do tristotisíc týchto stromov. Inak je najmä v Európe pomerne vzácny, čo je dôsledok rozsiahlych výrubov pre jeho kvalitné drevo. Tis potrebuje tienisté miesto a dostatočnú vlhkosť pôdy, ktorá nemusí byť veľmi úrodná. Darí sa mu aj v mestskom prostredí, čo ho predurčuje do živých plotov.

04.11.2022 15:00
tis Foto:
debata

Mimoriadne vhodná na živý plot je žltá odroda tisu Elegantissima. Ročne narastie najviac o 25 centimetrov, čo je dosť na plot, no zároveň nie je potrebné pravidelné udržiavacie rezanie. Stačí ho strihať raz ročne, a to koncom leta. Týmto spôsobom narastie tisový živý plot do výšky primeraných dvoch metrov za obdobie 10 – 20 rokov, podľa dĺžky strihu. Na začiatku po výsadbe potrebuje tis dostatok živín, neskôr si už na ne tak nepotrpí.

Správna výsadba je základ

Pred výsadbou zapracujeme do pôdy dobre rozložený maštaľný hnoj, v ďalších rokoch pridávame kostnú múčku. Prvé dva roky po vysadení potrebuje tis naozaj dostatok vlahy, preto ho dobre polievame. Pôda okolo tisu nesmie vyschnúť, každá rastlina potrebuje raz týždenne aspoň 20 litrov vody. Vysádzame rastliny s výškou približne 40 centimetrov. Sadíme na jeseň alebo aj na jar, v tradičných termínoch výsadby drevín. Prvé štyri roky tis dobre zrezávame, aby mal živý plot neskôr silné jadro.

dulovec nádherný Čítajte aj Ker čo krásne kvitne, bohato rodí a nepotrebuje veľa. Jeho plody ochránia pred zimnými virózami aj poruchami trávenia, v kuchyni sú na nezaplatenie

Pozor, je jedovatý

Tisový živý plot režeme hlbokým rezom, no vždy iba jednu jeho stranu. Keby sme ho zrezali celý, už by nemusel znovu rásť. Hlbokým rezom režeme na jar, ešte pred začiatkom rastu. Tis je ako živý plot vďačná drevina, no jeho výber treba dobre zvážiť, ak máme malé deti alebo domáce zvieratá. Takmer všetky časti tisu sú totiž jedovaté. Smrteľne jedovaté sú dokonca aj konáriky a suché ihličie, ba i odstrihnuté časti, ktoré stále vylučujú jedovaté látky. Červené bobule sú pre deti veľkým lákadlom, čo môže mať fatálne následky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #výsadba #rez #TIS #živý plot #drevina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december