Ich pestovanie zvládne každý: izbové rastliny, ktoré vyzerajú vždy dobre a nepotrebujú veľa starostlivosti

Niektoré druhy izbových rastlín sú pomerne náročné, no je aj mnoho takých, ktoré vyhovujú zaneprázdneným alebo netrpezlivým pestovateľom či deťom. Pokiaľ nemáte čas alebo chuť sa piplať s rastlinami v kvetináčoch, nemusíte sa hneď vzdať sna o zeleni v interiéri. Vybrali sme pre vás niekoľko izboviek, ktoré nevyžadujú veľa a nikdy nesklamú.

06.11.2022 15:00
izbovky Foto:
debata
Zamiokulkas sa pestuje jednoducho, potrebuje...
Viac ako kvetmi je kalanchoe zaujímavá spôsobom...
+1Na sukulente známom ako mliečnik budete darmo...
V našich domácnostiach je skoro až notoricky známa dracéna. Najmenej náročná je dracéna lemovaná, ktorej názov je odvodený od jej typickej kresby: úzke zelené listy sú lemované červeným pásikom. Keď dracénu zrezávame, vytvorí okrem vrcholového chochola ešte ďalšie vrcholy. Dracéna potrebuje svetlé alebo prevažne svetlé miesto, primerané polievanie a mierne hnojenie.
Zamiokulkas sa pestuje jednoducho, potrebuje...
Viac ako kvetmi je kalanchoe zaujímavá spôsobom...
+1Na sukulente známom ako mliečnik budete darmo...

Obľúbené a stále krásne

Jednou z najobľúbenejších izbových rastlín je zamiokulkas. Pestuje sa jednoducho, vydrží dlho a v interiéri pôsobí ako čistička vzduchu. Zamiokulkas sa dokáže rozrásť do veľkých rozmerov, preto mu treba nájsť také miesto v byte, kde bude mať dostatok priestoru. Často sa využíva vo verejných priestoroch. Nevadí mu priame slnko ani vyššia teplota. Dôležité je pravidelné polievanie a občasné prihnojenie.

Rozšírenou izbovkou je v našich domácnostiach aj antúria. Jej srdcovité listy a farebné výrazné kvety sú veľmi obľúbené a v miestnosti neprehliadnuteľné. Antúrie vyžadujú svetlé miesto, polievanie odstátou vodou, občasné prihnojenie a kyslejší substrát.

joj-kvety, nova zahrada, pr Čítajte aj Zelená oáza aj v zime

Nemá stonky ani listy

Sukulent Euphorbia tirucalli známy aj ako mliečnik má zaujímavý vzhľad, vďaka ktorému sa teší obľube u pestovateľov izboviek. Rastlina vyzerá ako chumáč tenkých zelených výhonkov, čo vlastne aj je. Nemá totiž ani stonky, ani listy. Mliečnik vylučuje pri poškodení bielu dráždivú tekutinu, ktorá je toxická pre kožu aj oči. Rastlina potrebuje slnko a teplo.

Zaujímavou izbovkou je tiež kalanchoe. Rozmnožuje sa tak, že na bokoch listov zakladá početné dcérske rastliny. Tie sa postupne uvoľňujú a po dopade na pôdu sa rýchlo zakorenia. Kalanchoe je sukulent, potrebuje slnko a vysokú teplotu. V zime je potrebné obmedziť zálievku, aby rastline nezhnili korene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #izbové rastliny #izbovky #dracéna #zamiokulkas #mliečnik #kalanchoe
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december