Dve najlepšie odrody
Koriander má dve hlavné odrody, ktoré sa používajú najčastejšie pre svoje overené chuťové i liečivé vlastnosti. Odroda Cilantro sa pestuje na voňavé listy, ktoré sa používajú do čerstvých šalátov. Na semená sa zasa pestuje odroda Morocco. Semená koriandra sú po rozdrvení výbornou prísadou do jedál s karí korením alebo do jedál z bravčového mäsa. Koriander môžeme pestovať v črepníku v kuchyni, aby sme ho mali pri varení poruke. Do jedál sa pridávajú len čerstvé lístky. Vňať sa nesuší, ale môže sa mraziť.
Čítajte aj Používa sa na zmiernenie kašľa, vracia silu po zimných virózach, uzdravuje pľúca... Konopnica je prírodný zázrakPri čom všetkom pomáha
Semená koriandra si udržia klíčivosť až šesť rokov, musia však byť uskladnené na suchom a tmavom mieste. Koriander je rastlina využívaná v ľudovom liečiteľstve, no aj v modernej medicíne. Pomáha pri chorobách sprevádzaných záchvatovými stavmi, má aj protiplesňové a protizápalové účinky, čo platí aj na kožu. Prospieva pri boji s rakovinou a účinkuje aj analgeticky. Udržiava hladinu krvného cukru, zmierňuje alergie, pomáha udržať zdravú ústnu dutinu. A to nie je všetko. Koriander upravuje trávenie, pozitívne vplýva na hormonálne systémy a pomáha pri ťažkostiach s pečeňou.