Rastlina čo zaručí dlhý život: Podobá sa na petržlen, ochutíte ňou teplé jedlá aj šaláty. Jej liečivé účinky poznal už Hippokrates

V niektorých krajinách je koriander vysoko cenenou rastlinou. Číňania pokladajú túto bylinku za záruku dlhého života, grécky lekár Hippokrates si vážil jej liečivé účinky a už dávni arabskí kuchári pridávali semená aj vňať koriandra do kebabu a iných jedál. Semenami sa prichucovali aj alkoholické nápoje, vyrábali sa z nich bonbóny a používali sa na prekrytie nepríjemnej chuti liekov.

11.11.2022 06:00
koriander Foto:
debata

Dve najlepšie odrody

Koriander má dve hlavné odrody, ktoré sa používajú najčastejšie pre svoje overené chuťové i liečivé vlastnosti. Odroda Cilantro sa pestuje na voňavé listy, ktoré sa používajú do čerstvých šalátov. Na semená sa zasa pestuje odroda Morocco. Semená koriandra sú po rozdrvení výbornou prísadou do jedál s karí korením alebo do jedál z bravčového mäsa. Koriander môžeme pestovať v črepníku v kuchyni, aby sme ho mali pri varení poruke. Do jedál sa pridávajú len čerstvé lístky. Vňať sa nesuší, ale môže sa mraziť.

konopnica Čítajte aj Používa sa na zmiernenie kašľa, vracia silu po zimných virózach, uzdravuje pľúca... Konopnica je prírodný zázrak

Pri čom všetkom pomáha

Semená koriandra si udržia klíčivosť až šesť rokov, musia však byť uskladnené na suchom a tmavom mieste. Koriander je rastlina využívaná v ľudovom liečiteľstve, no aj v modernej medicíne. Pomáha pri chorobách sprevádzaných záchvatovými stavmi, má aj protiplesňové a protizápalové účinky, čo platí aj na kožu. Prospieva pri boji s rakovinou a účinkuje aj analgeticky. Udržiava hladinu krvného cukru, zmierňuje alergie, pomáha udržať zdravú ústnu dutinu. A to nie je všetko. Koriander upravuje trávenie, pozitívne vplýva na hormonálne systémy a pomáha pri ťažkostiach s pečeňou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #koriander #ľudové liečiteľstvo #liečivá bylinka #moderná medicína
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december