Rastlina do koča aj do voza: V lete pekne kvitne, v zime z nej uvaríte čaj proti kašľu a zápalu hrdla. Vydrží celé roky a je užitočná v záhrade aj v kuchyni

Väčšina z nás ju pozná pod názvom slez alebo slezová ruža, správne pomenovanie je topoľovka ružová, niekedy sa používa aj ibiš ružový. Je to klasika záhrad, na ktorú sa v posledných rokoch pozabudlo. Škoda, pretože topoľovka je nielen veľmi pekná, ale aj užitočná a liečivá rastlina. Pokiaľ ju pestujeme zo semena, na kvety si počkáme až do nasledujúceho roka po vzídení. Pre netrpezlivých sú lepšie sadenice, ktoré vysádzame na jeseň.

12.11.2022 06:00
topoľovka Foto:
debata

Topoľovka patrí medzi dvoj- a viacročné rastliny, no samovýsevom zabezpečí, že vás bude v záhrade tešiť dlhé roky. Vysievame ju v júni alebo v júli, v tom prípade však v rovnakom roku kvitnúť ešte nebude, zakvitne až v ďalšom roku. Pokiaľ chcete mať jej kvety skôr, vysaďte na jeseň sadenice. Môžete si ich predpestovať v črepníkoch alebo kúpiť hotové. Topoľovka kvitne celé leto až do jesene. Vďaka svojej stavbe a kvetom je ako stvorená najmä do vidieckych záhrad, krásne vynikne pri plote alebo múre domu. Môžeme ju umiestniť aj v trávniku ako solitérnu rastlinu.

čemerica Čítajte aj Pozerať, ale nechytať: rastlina, ktorej sa radšej oblúkom vyhnite. Nebezpečná krásavica klame telom, nepoužíva sa v kuchyni ani v liečiteľstve

Ako ju pestujeme

Ide o vysokú rastlinu, môže dosiahnuť výšku až dva a pol metra. Preto by sme jej mali nájsť také miesto v záhrade, kde nefúka, aby ju nezlomil vietor. Ideálne podmienky má pri plote alebo múre domu, kde je pred vetrom chránená. Zároveň potrebuje slnečné miesto, výživnú a priepustnú pôdu. Potrebuje dostatok vlahy. Na zimu môže ostať na záhone, no je dobré ochrániť ju nástielkou alebo prikryť čečinou. Keď odznejú mrazy, topoľovku zrežeme a odstránime všetky suché časti rastliny.

Krásna aj užitočná

Topoľovka je nielen pekná, ale aj užitočná rastlina. Do záhrady počas kvitnutia láka užitočný hmyz a patrí k liečivým rastlinám. Má priaznivé účinky na dýchacie cesty aj na kožu. Čaj z topoľovky pomáha zmierniť kašeľ a zápal hrdla, prináša úľavu pri bolestivej menštruácii a tráviacich ťažkostiach. Nálev upokojí zapálenú kožu. Čaj a nálev pripravujeme z kvetov, ktoré zbierame v čase najkrajšieho kvitnutia. Potom kvety usušíme a skladujeme v uzavretej sklenej nádobe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #topoľovka #slez #slezová ruža #ibiš ružový
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december