Prečo by si páni mali sadať aj na malej: Na chalupe alebo v záhradkárskej osade využite toaletu na výrobu kompostu

Keď sa ozve volanie prírody, dnes sa už ani v prostredí bez kanalizácie alebo septiku nemusíte vystavovať znechucujúcim zážitkom v podobe zapáchajúcich latrín atakovaných rojmi múch.

12.11.2022 15:00
kompostovacia toaleta Foto:
debata (1)

Komfort ako doma

Na chalupe so skromným zázemím či v záhradkárskej osade bez inžinierskych sietí vám ako útočisko na úľavu postačí chatka na náradie alebo autonómna „kadibúdka“, ktorá evokuje negustióznu klasiku len zvonka. Vnútri si vďaka separačnej kompostovacej toalete rýchlo zvyknete na komfort, ktorý sa v podstate ničím nelíši od toho domáceho.

Nezávislosť od vody a elektriny

Hlavnou výhodou separačnej kompostovacej toalety je úplná nezávislosť od vody a elektriny. Záchod z polyetylénového plastu, ktorý bez obsahu váži len okolo 15 kg, môžete inštalovať priamo na podlahu v podstate kdekoľvek. Podmienkou je otvor na vetraciu rúrku. Zakončenie vonku v dostatočnej výške môže byť formou prídavného veterného ventilátora. Ďalší otvor treba urobiť cez stenu dolu alebo podlahu, a to na odvádzanie priesakovej tekutiny samospádom do zapustenej utesnenej nádrže.

opadané lístie Čítajte aj Opadané lístie nie je odpad: na čo všetko sa dá v záhrade využiť a ako si uľahčiť prácu s jeho odpratávaním

Zásypový materiál musí byť

Do útrob záchoda s objemom bežne až nad sto litrov sa umiestňuje základná asi päťcentimetrová dávka zásypového kypriaceho materiálu, ktorý sa používa aj priamo do kompostu bez toaletného medzistupňa. Ide o zmes namletej kôry ihličnanov, machu na regulovanie vlhkosti a tzv. ekouhlia na absorpciu pachov. Zhruba päť decilitrov materiálu potom treba odmerkou pripomínajúcou plnenie zásobníka v pračke pridať po každom „veľkom“ použití.

Papier áno, vložky či ohorky nie

Vzhľadom na to, že separačná kompostovacia toaleta je vyložene predurčená na neskoršie použitie výlučkov zmiešaných so zásypovým kypriacim materiálom na obohatenie pôdy, nepatria do nej dámske vložky, chemikálie či ohorky. Toaletný papier je v poriadku. Telo záchoda je, samozrejme, odnímateľné a po presunutí obsahu na kompost ho pri správnom používaní ani netreba čistiť. Rezervoáre na priesakovú tekutinu stačí pri obvyklom objeme vyprázdniť raz za pol roka. Obsah na báze močoviny je potenciálnym výdatným zdrojom dusíka pre kompost. Pri zamýšľanom priamom použití na záhony sa však odporúča skladovanie aspoň rok, ktoré zničí baktérie z fekálií, a následné zriedenie vodou minimálne v pomere 1 : 5 pred aplikovaním.

hnojenie Čítajte aj Kompost alebo radšej iné hnojivo? Do pôdy alebo len k rastlinám? Ktoré najčastejšie chyby robíme pri hnojení a ako záhrade neuškodiť dobrými úmyslami

Na zimu radšej odstaviť

Variantom sú dvojkomorové zariadenia. Pre ich bezproblémové fungovanie sa však aj páni musia naučiť sadať si pri močení. Trikom, ktorý eliminuje nevábny pohľad na pevný obsah, je sekundárne vnútorné veko: odklopí sa až po zaťažení sedacej dosky telom. Samotná separačná kompostovacia toaleta je vyrobená z mrazuvzdorných materiálov, ale inštalovanie v náročných klimatických podmienkach si žiada myslieť na možné znefunkčnenie až škody spôsobené zamrznutím obsahu. Ak v zime záhradu navštevujete iba sporadicky alebo vôbec, zvážte dočasné odstavenie takéhoto záchoda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #chalupa #záhradkárska osada #septik #kompostovacia toaleta
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december