Dreviny čo rastú ako rakety: Rýchlorastúce kry a stromy zútulnia záhradu už do dvoch rokov a nezaberú ani veľa miesta

Výsledok sa dostaví už po dvoch či troch rokoch. Nemusíte sa báť, že rýchlorastúce dreviny zároveň zaberú v záhrade príliš veľa miesta, vôbec to nie je pravidlo. Okrem toho sú dreviny, čo rastú rýchlo, výbornou voľbou aj na tvorbu živého plota. Také sú napríklad okrasné ríbezle alebo jazmín, prípadne baza čierna, ktorá za rok narastie až o 80 centimetrov.

13.11.2022 06:00
rýchlorastúce dreviny Foto:
debata (1)

Vyberáme podľa veľkosti záhrady

Pokiaľ máme v záhrade dostatok priestoru, môžeme okrem krov zvoliť aj rýchlorastúce stromy. Pri nich však už naozaj treba myslieť na to, že sú vhodné skôr do väčších záhrad. Dobrou voľbou sú topole alebo vŕby. Pokiaľ máte malú záhradku, a predsa túžite po stromoch, zvoľte kompaktné odrody, ako je napríklad Sumach pálkový (na obr.) alebo Paulovnia plstnatá.

Keď je záhrada stredne veľká

Do takéhoto priestoru volíme dreviny, ktoré ročne narastú najviac meter do výšky, pričom nie sú veľmi rozložité. Taká je Metasekvoja čínska, Borovica lesná aj Kryptoméria japonská. Rast drevín ešte urýchlite, keď ich vysadíte do dobre pripravenej pôdy a po výsadbe ich dobre polievate a hnojíte. Platí tiež pravidlo, že dreviny zasadené na jeseň rastú rýchlejšie než tie, ktoré idú do zeme na jar. Dôvod je prostý – dokážu sa lepšie zakoreniť.

kvitnúce stromy Čítajte aj Ktoré kvitnúce stromy sú vhodné do malej záhrady? Vyzerajú krásne po celý rok a nezaberú veľa miesta

Naj tipy pre rôzne záhrady

Sumach pálkový nepresiahne výšku 4 metre a šírku 5 metrov. Má pekne krojené papraďovité listy a jeho dekoratívnosť na jeseň ešte zvýrazňujú farebné oranžovočervené plody. Pekné veľké listy aj krásne jarné kvety má Paulovnia plstnatá, ktorá narastie zhruba do výšky 9 metrov. Neznáša tieň a ťažkú pôdu. Môžeme ju pestovať ako strom alebo strihať na tvar kra. V záhrade sa dobre ujme Pajazmín vencový, ktorý je vhodný aj na živý plot. Nenáročná Budleja dávidova kvitne až do jesene. Potrebuje slnko, výživnú pôdu a jarné zastrihávanie. Mrazuvzdorná Borovica lesná je s výškou až 25 metrov a šírkou do 10 metrov jednoznačne favoritom do veľkých záhrad.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Stromy #dreviny #kry #živý plot #rýchlorastúce
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december