Čím je starší, tým chutnejšie ovocie rodí. Listy tohto stromu sú liečivé a nároky minimálne

Dobre odoláva škodcom aj chorobám, nepotrebuje chemickú ochranu, je mrazuvzdorný, dokáže sa dobre regenerovať a rodí výborné ovocie. Okrem toho poskytuje tento strom aj liečivé listy a v lete vďaka svojej rozložitej korune i príjemný tieň. Moruša je skrátka poklad, no hodí sa iba do veľkých záhrad. Desaťročný strom dosahuje výšku až do desať metrov a rozrastie sa približne do päťmetrovej šírky.

13.11.2022 15:00
moruša Foto:
debata

Moruša nie je náročná na pestovanie. Jediné, na čo si skutočne potrpí, je dostatok slnka a priestoru. Tento strom je rozšírený v južných krajinách, kde sa z jeho chutných plodov bežne vyrábajú džemy, kompóty, sirupy aj alkoholické nápoje. Morušu môžete pestovať aj v našich podmienkach, najmä v južných oblastiach. Strom rodí vo vrcholnom lete – v júli a auguste. Keďže prezreté plody padajú na zem, treba pôdu pod stromom zatrávniť, aby sa neznečistili od hliny. V čase dozrievania môžete pod strom rozprestrieť fóliu, na ktorú plody padajú. Pomôžete im jednoducho strasením.

maliny Čítajte aj Ktoré odrody malín sú najchutnejšie a čo je dôležité pri ich pestovaní? Najlepšiu úrodu zakladáme výsadbou počas neskorej jesene

Kde a ako ju pestovať

Na jeseň alebo na jar sadíme mladé navrúbľované moruše, ktoré začnú rodiť tri alebo štyri roky po výsadbe. Čím starší strom, tým chutnejšie ovocie dáva. Moruša potrebuje slnečné miesto a veľa miesta, pôda by nemala byť podmáčaná. Strom sa rokmi dosť rozrastie, preto ho sadíme asi desať metrov od najbližšej vysadenej kultúry alebo od chodníka. Mladý stromček potrebuje oporu a prvú jar po vysadení aj rez. V ďalších rokoch postačí občasné presvetľovanie koruny, staršie stromy potrebujú omladzovací rez. Prvé dve zimy pôdu pod stromom mulčujeme, potom ju zatrávnime.

Plody chutia, listy liečia

Plody moruše čiernej sú tmavočervené, moruša biela rodí žltkasté plody. Ovocie je lahodné s výraznou sladko-kyselkavou chuťou, ktorá ho predurčuje na využitie v kuchyni. Robia sa z neho džemy, sirupy, kompóty či čatní alebo rôzne šťavy aj alkoholické nápoje. Čaj z liečivých listov moruše pomáha pri zápaloch hrdla, podporuje krvotvorbu a pomáha udržať vyrovnanú hladinu cukru v krvi. V lete nie je nič príjemnejšie, ako posedieť si v tieni moruše.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #Moruša #Moruša biela #Moruša Čierna #plody
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december