Pomáha pri nervozite a nespavosti, uvoľňuje, zmierňuje hormonálne výkyvy. Hľadajte ho pri riekach a v lužných lesoch

Ak ste podráždení, nervózni, zle spíte a trápi vás búšenie srdca, siahnite po miernom sedatíve, ktoré nám pre tieto prípady ponúka príroda. Karbinec je rastlina, vďaka ktorej sa uľaví vašej duši aj telu. Bylina sa podobá hluchavke, no nie je taká nápadná. Rastie na vlhkých miestach s dostatkom živín.

14.11.2022 06:00
karbinec Foto:
debata (2)

Karbinec sa v záhradách nepestuje, no nájdete ho v okolí vodných tokov a určite aj v lužných lesoch. Rastlina obľubuje vlhké miesta, kde má dostatok živín. Vodu využíva nielen na život, ale aj na rozmnožovanie – semená sa šíria po prúde potokov a riek. V bahnitej pôde sa karbinec ľahko množí aj koreňovými výbežkami. Vňať karbinca zbierame v čase, keď rastlina kvitne, čo je približne od júna do septembra.

koriander Čítajte aj Rastlina čo zaručí dlhý život: Podobá sa na petržlen, ochutíte ňou teplé jedlá aj šaláty. Jej liečivé účinky poznal už Hippokrates

Prečo ju zbierať

Čerstvá aj sušená vňať karbinca je bohatá na liečivé látky. Môžeme z nej variť čaj alebo pripraviť tinktúru. Pokiaľ vňať sušíme, najskôr ju treba zavesiť vo zväzku na tienisté miesto a po dôkladnom vysušení uskladniť v dobre uzavretej fľaši. Karbinec je známy ako mierne prírodné sedatívum, je teda vhodný pri predráždenosti, nervozite a nespavosti, a to i dlhodobej. Spomaľuje látkovú výmenu a uvoľňuje vegetatívne svalstvo, čím napomáha nerušenému a kvalitnému nočnému oddychu. Ženám tiež zmierňuje predmenštruačný syndróm a príznaky prechodu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #nespavosť #liečivá rastlina #karbinec #sedatívum
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december