Zakladať živý plot v meste a na vidieku je rozdiel: Ktoré dreviny vybrať, kedy ich sadiť, rezať a ktorým krom sa darí aj v tieni

Pokiaľ uvažujete o založení živého plota a rozhodujete sa, ktoré dreviny vybrať, najskôr sa prejdite po okolí. Stromom a krom s týmto účelom, ktoré uvidíte u susedov, sa bude dariť aj u vás. Pokiaľ spĺňajú aj vaše estetické nároky, netreba veľmi experimentovať. No okrem opozeraných a trochu problematických tují či iných obligátností slovenských záhrad sú našťastie na výber ešte iné druhy, ktoré nesklamú.

15.11.2022 06:00
živý plot Foto:
debata

Ako ich ľahko sadiť

Aby bolo založenie živého plota úspešné, drevinám musíme pôdu dobre pripraviť. Je potrebné hlboké prekyprenie a tiež prihnojenie. Veľmi užitočná praktická pomôcka pri sadení je povrázok natiahnutý od začiatku po koniec línie budúceho živého plota. Tento jednoduchý trik nám zaručí, že výsadba bude rovná. Mladé dreviny opatrne vyberieme z nádob, aby sme nepoškodili koreňový systém. Vložíme ich do výsadbovej jamy, prihrnieme, prišliapneme a niekoľko týždňov výdatne polievame.

tis Čítajte aj Potrebujete hustý živý plot nenáročný na prácu? Rastie dobre, a pritom mu stačí jedno zastrihnutie ročne

S rezom začíname postupne

Prvý rok po výsadbe do celistvosti drevín nezasahujeme. Začneme ich rezať až v druhom roku, a to najskôr tak, aby sme podporili ich rast a košatenie. Až tretí rok začneme tvarovať. V momente, keď živý plot dorastie do želanej výšky, zrezávame aj vrcholce. Dreviny, ktoré rastú rýchlo, režeme dvakrát ročne, pomalšie rastúce raz za rok. Po reze je dobré dreviny prihnojiť, a to buď kompostom alebo skôr dusíkatým hnojivom. Hnojivo zľahka zapracujeme do pôdy.

Ktoré dreviny sú vhodné

Pri výbere rastlín berieme do úvahy, či bude živý plot na slnku, v tieni, ďalej v meste alebo na vidieku a zohľadňujeme aj svetové strany. Na slnečné miesto vyberáme dreviny, ktoré nie sú náročné na vodu, napríklad rakytník, škumpa alebo tamariška. Do tieňa sa výborne hodí vtáčí zob aj cezmína. Ak žijete v meste, na živý plot bude vhodný tis, cypruštek alebo buxus. No a vo vidieckej záhrade krásne vynikne bršlen, orgován či slivka trnková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Stromy #dreviny #tuje #kry #živý plot #cypruštek
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december