Najlepší priatelia ovocných drevín: Ktoré rastliny sadiť k ovocným stromom a krom, aby z nich dreviny mali čo najväčší osoh

Bylinky a niektoré druhy zeleniny majú dvojaký úžitok: môžeme ich konzumovať, a zároveň slúžia ako ochrancovia iných rastlín. V prípade ovocných stromov a krov pôsobia ako prirodzené odpudzovače škodcov, ale tiež môžu urýchľovať dozrievanie plodov. Pod stromami môžeme pestovať napríklad zeleninu, ktorá nepotrebuje veľa svetla. Do tejto kategórie patrí kel kučeravý.

15.11.2022 15:00
ovocné stromy Foto:
debata

Kučeravý kel má veľké listy a netvorí semená ani plody. Má aj pomerne krátke vegetačné obdobie a to všetko z neho robí ideálnu zeleninu do tieňa pod stromami. V zemi môže ostať aj v čase, keď už mierne mrzne – vyberáme ho postupne. Táto zelenina je vhodná aj do polotieňa, to platí najmä pre nižšie odrody. Kým v prípade kučeravého kelu je úžitok pestovania pod stromami najmä v šetrení priestoru, sú rastliny, ktoré sú vyslovene prospešné pre zdravie drevín.

Naj ochrancovia ovocia

Zmiešané kultúry, v ktorých pestujeme rastliny v určitých zámerných kombináciách, slúžia predovšetkým na ochranu pred škodcami. V prípade ovocných stromov môže byť benefitom aj rýchlejšie a lepšie dozrievanie ovocia. Proti škodcom výborne účinkujú známe druhy: cesnak, chren, pažítka alebo aj žihľava. Ovocným stromom prospievajú aj niektoré huby – nie je náhoda, že so stromami spolunažívajú v symbióze.

moruša Čítajte aj Čím je starší, tým chutnejšie ovocie rodí. Listy tohto stromu sú liečivé a nároky minimálne

Chránia a zlepšujú chuť

Pred škodcami ochráni ovocný strom napríklad aj nechtík. Platí to najmä pre jablone, ktorým veľmi prospieva aj susedstvo s pažítkou. Tá chráni ovocné stromy pred škodcami aj pred častými chorobami. Orechom zasa prospieva sprievodná výsadba strukovín, ktoré dokážu priaznivo ovplyvniť zdravie a úrodu stromu. Známym odpudzovačom škodlivého hmyzu je aksamietnica. No a hrozba každého anglického trávnika – púpava – je naopak vítaná pri ovocných drevinách, pretože urýchľuje dozrievanie plodov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #orechy #kučeravý kel #ovocné stromy #kry #jablone #ovocné dreviny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december