Chcete na Vianoce lúpať arašidy z vlastnej úrody? Nie je to žiadne scifi, podzemnica sa dá pestovať aj v záhrade alebo na okne v byte

Poznáme ich ako arašidy či búrske oriešky, onedlho ich budeme nakupovať, aby sa stali súčasťou vianočného stolovania. Oriešky sú plodmi podzemnice olejnej, ktorá potrebuje priepustnú pôdu a tiež vyššiu teplotu vzduchu, keďže ide o subtropickú rastlinu. Rastlinu môžete pestovať aj v črepníku na okne, pokiaľ nemáte inú možnosť. Samozrejme, v domácich podmienkach bude úroda skromnejšia než keby ste podzemnicu pestovali na záhone alebo v skleníku.

17.11.2022 06:00
arašidy, búrske oriešky, podzemnica olejná, Foto:
Búrske oriešky, známe aj ako arašidy, nie sú pravými orechmi, ale semenami podzemnice olejnej. Hoci pochádzajú z Južnej Ameriky, v teplejších oblastiach sa dajú vypestovať aj u nás.
debata

Čo je dôležité pri pestovaní

Semená rastliny sa dajú kúpiť v obchode. Pochopiteľne musia byť neupravované, pražené vám neposlúžia. Klíčenie semien urýchlime, keď ich na jeden deň položíme na mokrú vatu. Do črepníka ich môžeme vysievať po väčšinu roka, presnejšie od januára do októbra. Keď plánujeme presunúť sadenice z črepníka do skleníka alebo na záhon, semená vysievame vo februári. Podzemnica miluje teplo a počas celého vegetačného obdobia by nemala klesnúť teplota vzduchu v mieste pestovania pod 15 stupňov. Ideálne držme teplotu na 20 stupňoch. Rastlinu polievame po troške každý deň.

Na vzduch ich zoberte v máji

Na záhon vysadíme predpestované rastlinky v máji. Priesady by mali byť vo vzdialenosti 30 centimetrov od seba, vzdialenosť medzi riadkami je 70 centimetrov. Pôdu je potrebné priebežne kypriť a odburiňovať. Keď rastliny odkvitnú, stonky prihrnieme podobne ako to robíme pri zemiakoch. Tým podporíme bohatosť úrody – platí to aj pri pestovaní v nádobe.

okra Čítajte aj Pomáha pri prechladnutí a zápaloch, môžete ju použiť namiesto kávy aj na zahusťovanie pri varení. Je fantastická surová aj varená, ako príloha aj samostatne

V črepníku je to trochu inak

Nádoba na pestovanie podzemnice by mala byť dostatočne priestranná. Do stredu dáme tri semienka, asi 4 centimetre hlboko. Každý deň mierne polievame odstátou vodou. Rastlina potrebuje ľahký substrát s prímesou rašeliny. Pôda má byť dobre priepustná, na dne je potrebná drenážna vrstva. Kvitnutie podporíme prihnojením tekutým fosforečno-draselným hnojivom. Opelenie samoopelivých kvetov môžeme uľahčiť tak, že štetcom prenesieme peľ na piestiky kvetov.

Kedy zbierame úrodu

Čas na zber príde vtedy, keď stonka zhnedne a zožltne. Úrodu zo záhona zbierame najneskôr do polovice septembra, pretože neskoršie jesenné nepriaznivé počasie ju môže znehodnotiť. Korene opatrne vyberieme alebo vykopeme, struky oddelíme a uložíme na suché, teplé a vetrané miesto. Tam ich necháme sušiť niekoľko dní. Oriešky môžeme pražiť alebo piecť na plechu v rúre asi 20 minút. Dávame pozor, aby neprihoreli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #arašidy #podzemnica olejná #struky #búrske oriešky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december