Najliečivejšia bylinka sveta: Upevňuje telesné zdravie, nastoľuje duševnú rovnováhu a má miesto aj v protinádorovej liečbe

Bylina nesmrteľnosti, najzdravšia, najliečivejšia. Týmito superlatívmi sa zvykne nazývať ženšen päťlistý, známy aj ako jiaogulan. Má podobné účinky ako ženšen, no je ešte oveľa účinnejší. Jiaogulan má sladkasto-horkastú príchuť a dá sa pestovať v nádobe i na záhone. Využívajú sa jeho listy, ktoré možno použiť čerstvé aj sušené, pretože sušením sa z nich účinné látky nestrácajú.

23.11.2022 15:00
ženšen päťlistý Foto:
debata (6)

Ženšen päťlistý je známy tým, že pozitívne vplýva na celý ľudský organizmus, teda na telo aj na psychiku. Tradičná čínska medicína ho považuje za bylinku dlhovekosti alebo dokonca aj nesmrteľnosti, pretože pitie odvaru z tejto rastliny údajne predlžuje život. Niečo na tom zrejme bude, pretože jiaogulan je skutočne bohatý na minerály, vitamíny a ďalšie prospešné látky. Ženšen päťlistý má podobné účinky ako ženšen, no niekoľkonásobne silnejšie.

Video
Bylinkárka Anna vám ukáže, ako si pripraviť nápoj proti poteniu

Bomba medzi liečivkami

Údajne až 82 účinných látok obsahuje tento prírodný poklad. Sú medzi nimi dobre známe vitamíny C, D, E aj skupiny B. Ďalej dôležité minerály ako horčík, fosfor, vápnik, železo, selén či zinok, ale aj saponíny, ktoré majú veľa biologických účinkov. Pôsobia proti únave, chránia srdce a cievy, a dokonca sa preukázala oprávnenosť ich využitia v protinádorovej liečbe. Tým sa výpočet prínosov zďaleka nekončí. Ženšen päťlistý posilňuje imunitu, odbúrava voľné radikály, zlepšuje zaspávanie a v náročných obdobiach života zmierňuje nervozitu. Vzhľadom na silné účinky tejto rastliny však treba byť opatrný, pokiaľ užívate nejaké lieky. Napríklad v prípade liekov na upokojenie alebo na tlak je potrebné konzultovať s lekárom súčasné užívanie ženšenu päťlistého.

koriander Čítajte aj Rastlina čo zaručí dlhý život: Podobá sa na petržlen, ochutíte ňou teplé jedlá aj šaláty. Jej liečivé účinky poznal už Hippokrates

Ako ho pestovať

Pokiaľ chcete mať jiaogulan stále poruke, môžete ho pestovať aj doma, či už v nádobe alebo na záhone. Rastlina potrebuje tienisté až polotienisté miesto a vlhkú výživnú pôdu. Jiaogulan rastie rýchlo. Znesie aj silné mrazy do mínus 15 stupňov. Môže sa stať, že v mrazoch jeho listy odumrú, no na jar ich rastlina nahradí. Keď sa rozhodnete pestovať ženšen päťlistý v interiéri, bude vás svojou zeleňou tešiť nepretržite. Listy môžete používať čerstvé alebo aj sušené. Dôležité je odstrihnúť pri zbere celé výhonky, rastlina sa bude pekne rozkonárovať.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vitamíny #minerály #bylinka #ženšen päťlistý #jiaogulan #liečivka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december