Ovocný strom, čo bohato rodí a odoláva škodcom. Jeho plody vyzerajú ako jablko, chutia ako hruška a sú skvelé čerstvé aj v kompótoch

Patrí do rovnakej čeľade ako naša hruška obyčajná a poskytuje rovnako chutné plody. Hruška nashi je rozšírená v ázijských krajinách, no môžeme ju bez problémov.pestovať aj v našich podmienkach. Na jar je tento ovocný strom veľmi pekný, keď zakvitne bielymi kvetmi. Začiatkom jesene ponúka veľmi chutné plody, ktoré vzhľadom pripomínajú jablko a chuťou šťavnatú a sladkú hrušku.

24.11.2022 06:00
hruška nashi Foto:
debata

Ako ju pestovať

Hruška nashi potrebuje slnečné miesto chránené pred vetrom a chladom. Pôda by mala byť skôr kyslá a výživná. Nashi znesie aj mráz, a to až mínus 20 stupňov, preto sa bez problémov dá pestovať vo všetkých oblastiach Slovenska. Dorastá do výšky 7 až 15 metrov a nielen plodmi, ale aj vzrastom pripomína našu hrušku. Nashi nie je náročná na pestovanie, v čase veľkého sucha ju však treba občas poliať, takisto je potrebná prebierka plodov: na každom zväzku oplodnených kvetov nechávame jeden, maximálne dva plody.

Režeme ju ako hrušku

Tvarovanie a rez sú rovnaké ako pri našej hruške a jabloni. Pri nashi však kladieme dôraz na dôkladné zmladenie rodivých obrastov. V porovnaní s našimi domácimi hruškami totiž starnú rýchlejšie a mohli by horšie rodiť. Hrušku nashi režeme zvyčajne do kužeľovej koruny, darí sa jej aj v palmetách pri južnej stene. Strom je čiastočne samoopelivý, no prospieva mu skupinová výsadba druhov, ktoré kvitnú v rovnakom čase.

moruša Čítajte aj Čím je starší, tým chutnejšie ovocie rodí. Listy tohto stromu sú liečivé a nároky minimálne

Čo s plodmi

Hruška nashi rodí bohato. Plody zbierame až vtedy, keď sú už úplne zrelé, pretože po obratí už nedozrievajú. Skoré odrody dozrievajú v júli, neskoré v septembri až októbri. Pri zbere treba postupovať opatrne, pretože plody sú citlivé na otlačenie a nárazy. Ich skladovateľnosť dosahuje až niekoľko mesiacov. Nashi je odolná voči škodcom a chorobám, no náchylná na spálu ružovitých. Napadnuté rastliny treba zlikvidovať, záchrana nie je možná. Plody nashi sú výborné čerstvé aj spracované. Čerstvé sa konzumujú rovnako ako jablká či hrušky, prípadne ich môžete pridať do čerstvých šalátov. Z plodov uvaríte výborný kompót aj džem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #rez #tvarovanie #plody #hruška nashi #palmeta
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december