Nenáročná drevina, čo rýchlo rastie, nepotrebuje rez, odoláva chorobám, škodcom aj každému počasiu a kvitne uprostred zimy

Pochádza z Ázie, no jazmín nahý je obľúbený aj v našich záhradách, a to najmä pre skorý termín kvitnutia. Žiarivo žlté kvety sa začínajú objavovať už v decembri a rastlina postupne kvitne až do apríla. Ide o jednu z mála rastlín, ktoré dokážu odolávať chladu a mrazu, a zároveň kvitnúť. Okrem toho má aj ďalšie prednosti. Dá sa pestovať v záhrade aj v nádobe, ako popínavka či ako pôdopokryvná rastlina. A čo je dôležité, nemá vysoké nároky.

24.11.2022 15:00
jazmín nahý Foto:
debata

Jazmín nahý vyzerá výborne pri stenách a múrikoch, dá sa využiť aj na spevnenie svahu. Ak je mierna zima, kvitnúť začína už v decembri. Môžeme ho smerovať do výšky alebo nechať výhonky padať cez múrik. Ak ho budeme pestovať do výšky, potrebuje opornú konštrukciu. Keďže jazmín nahý kvitne v čase, keď záhrada spí, zaslúži si dobre viditeľné miesto, na ktorom nás bude v zime tešiť svojou krásou.

Nemá vysoké nároky

Pestovateľsky je jazmín nahý veľmi vďačná rastlina. Potrebuje slnko alebo polotieň a závetrie. Znesie prakticky každú pôdu, no uprednostňuje výživnú, vápenatú, ľahkú a skôr zásaditú ako neutrálnu. Rastlinu vysádzame na jar a počas prvej zimy ju chránime pred chladným vetrom. Táto drevina nevyžaduje pravidelný rez. Robíme ho len vtedy, keď už vyzerá neupravene alebo menej kvitne. Režeme po odkvitnutí a netreba sa báť ani radikálneho rezu.

rýchlorastúce dreviny Čítajte aj Dreviny čo rastú ako rakety: Rýchlorastúce kry a stromy zútulnia záhradu už do dvoch rokov a nezaberú ani veľa miesta

Kvitne, ale nevonia

Jazmín nahý je veľmi odolný. Škodcovia ho nevyhľadávajú, na choroby nie je náchylný a občasné napadnutie plesňou zvládne dobre. Znesie chlad aj horúčavy, len veľmi silný mráz mu môže poškodiť kvety. Pokiaľ ide o rast, má pomalý rozbeh, trvá mu asi dva roky, kým začne tvoriť veľa nových výhonkov. Zaujímavosťou je, že kvety tohto jazmínu nevoňajú, čo je pre jazmín nezvyčajné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #drevina #popínavka #jazmín nahý #pôdopokryvná rastlina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december